Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wilma Anderssons familj överklagar till Högsta domstolen

Wilma Anderssons familj överklagar hovrättens fängelsedom mot Tishko Ahmed till Högsta domstolen. Det skriver P4 Väst. Även Tishko Ahmed har via sin advokat lämnat in en kompletterande överklagan.

För en månad sedan dömdes Wilma Anderssons expojkvän Tishko Ahmed till 18 års fängelse för det brutala mordet i fjol. Nu har den 17-åriga flickans familj överklagat morddomen. Familjen vill att Högsta domstolen tar upp fallet. Det skriver P4 Väst.

Uddevalla tingsrätt dömde Tishko Ahmed till livstids fängelse, vilket alltså Hovrätten för västra Sverige ändrade. Den senare domen var en besvikelse för Wilma Anderssons anhöriga och anledningen till att de nu överklagar är att de vill att Högsta domstolen ska döma Tishko Ahmed till livstids fängelse.

Tishko Ahmed förs in till hovrättsförhandlingarna i Göteborg. Bild: Niclas Jonasson
Tishko Ahmed förs in till hovrättsförhandlingarna i Göteborg. Bild: Niclas Jonasson

I sin överklagan trycker Wilma Anderssons anhöriga på att dödandet av flickan varit en ”relativt utdragen process”, och att hon upplevt ”en mycket omfattande dödsångest” under den tid Tishko Ahmed utsatte henne för våld.

De pekar också på andra försvårande omständigheter, som hennes fysiska underläge och svårighet att freda sig, och på hur han därefter skändade hennes kropp. Genom att därefter göra sig av med kroppen har han dessutom utsatt Wilma Anderssons anhöriga för ett lidande ”som riskerar att bli livslångt”. De anhöriga anser att målet har prejudikatintresse.

LÄS MER: Detta är Tishko Ahmed – mannen som mördade Wilma

Även Tishko Ahmed har överklagat sitt straff och vill att Högsta domstolen frikänner honom helt. Han har hela tiden förnekat att han haft något med Wilma Anderssons död att göra. I ett handskrivet brev till domstolen vädjade han om att hans fall skulle tas upp.

”Ni är mitt sista hopp, jag är oskyldig”, skrev han i brevet.

Efter det första brevet har han skickat ytterligare två brev till Högsta domstolen med vädjan att ta upp hans fall.

”Jag har inte dödat någon.” ”Jag mår så dåligt.” har han bland annat skrivit.

Att Högsta domstolen skulle bevilja Tishko Ahmed utifrån hans vädjan förefaller dock inte troligt, enligt uppgifter från Högsta domstolen. En överklagan ska innehålla viss information som den handskrivna överklagan saknade.

Och därför har också en formell överklagan lämnats in via Tishko Ahmeds försvarsadvokat Beatrice Rämsell. I den yrkas att Högsta domstolen ogillar åtalet i sin helhet, eller i vart fall sänker straffet.

Däremot är överklagan inte utvecklad och försvarsadvokaten ber Högsta domstolen om anstånd till den 11 december för att hinna prata med sin klient om hur hans överklagan ska utvecklas.

LÄS MER: Liten chans att Högsta domstolen tar upp Tishko Ahmeds överklagan

Att få prövningstillstånd i Högsta domstolen är inte enkelt. Som regel tas bara mål upp där domen kan komma att bli vägledande för andra liknande mål. Av omkring 6 000 mål som överklagas varje år är det bara drygt 100 där prövningstillstånd beviljas.