Wilmas mördare i slagsmål med annan intagen

Den livstidsdömde 23-åringen från Uddevalla har flyttats runt bland flera olika häkten, enligt Kriminalvården. Vid minst ett tillfälle har han varit i slagsmål och han har även velat ha tidningsurklipp från mordfallet i sin cell.

ANNONS
|

Den 14 november mördades Wilma Andersson av sin 23-årige pojkvän i Uddevalla. I slutet av juli dömdes mannen till livstids fängelse.

LÄS MER:Livstids fängelse för Wilma Anderssons mördare

Enligt Kriminalvården har 23-åringens tid som frihetsberövad kantats av stök, vilket tidningen GT var först att rapportera om.

Mannen har flyttats runt till flera olika häkten. Exakt varför vill inte Kriminalvården berätta. I stället har myndigheten förklarat för tidningen GT de generella skälen till varför en intagen kan vara tvungen att flyttas.

– Det finns en mängd olika skäl till detta: Platsbrist, klienten i fråga har uppträtt ordningsstörande, brott eller hotfullt beteende mot personal eller att klienten på något sätt försökt att påverka den kommande rättsprocessen. Det behöver inte per automatik handla om att klienten är ”stökig”, skriver de i ett mejl till tidningen.

ANNONS

Fick sitta avskild

Men enligt handlingar som GT har tagit del av har mannen varit delaktig i minst ett slagsmål. När 23-åringen befann sig på häktet Salberga i Västmanland den 9 augusti slogs han med en annan intagen. Situationen slutade med att Uddevallabon fick sitta avskild från de andra på häktet.

LÄS MER:Pojkvännen pekade finger åt Wilmas familj

LÄS MER:Mördaren pekade finger – familjens företrädare: ”Oerhört upprörd”

När 23-åringen satt på häktet i Uppsala ansökte han om att få ha tidningsurklipp om sig själv och om mordet på Wilma Andersson i sin cell. Anledningen var att han skulle öva på ett tal inför de kommande hovrättsförhandlingarna.

”XX har ansökt om att få inneha tidningsurklipp. Häktet Uppsala bedömer att de aktuella tidningsurklippen kan äventyra ordningen och säkerheten. Urklippen innefattar hans egen brottslighet, vilket kan äventyra ordningen och säkerheten, då XX vistas i gemensamhet med andra intagna under dagtid.”, går det utläsa i handlingarna.

Lider av narcissistiska drag

23-åringen har hela tiden kategoriskt nekat till inblandning i Wilma Anderssons död. Han har överklagat Uddevalla tingsrätts livstidsdom och målet kommer tas upp i hovrätten med start den 16 september.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider den livstidsdömde inte av någon allvarlig psykiskt störning. Däremot slog läkarna fast att han lider av narcissistiska drag och att han har en grandios självbild.

”Personlighetsmässigt uppvisar XX en grandiost infärgad självbild utan uppenbar täckning i vad han åstadkommit i livet. XX har starka tendenser till förminskande, rationaliserande och förnekande av information som upplevs oförenlig med den förhöjda självbilden”, skrev rättsläkarna i utlåtandet.

ANNONS

Under rättegången i Uddevalla kallade han sig Wilmas enda familj och såg sig själv som målsägare. Den sista rättegångsdagen pekade han långfingret mot flickans familj.

LÄS MER:Advokaten: Därför ska pojkvännen frias

ANNONS