Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Wilmas minnesplats förstörd i blåsten

Glassplitter och ljusbehållare flyger iväg över Kungstroget i Uddevalla – och fotot på Wilma är upprivet. Hundratals har lagt blommor och ställt ljus vid statyn på Kungstorget. Nu förstörs minnesplatsen i den hårda blåsten.

I helgen manifesterade hundratals till minne av 17-åriga Wilma Andersson som misstänks ha mördats av en man i 20-årsåldern. Inför manifestationen placerades ett fotokollage på Wilma mitt på Kungstorget.

Fotot har under veckan blivit omringat med hundratals ljus, blommor och porslinsänglar för att hedra den avlidna flickan.

Men nu förstörs minnesplatsen av den hårda blåsten. Rosor och glassplitter flyger över kullerstenarna och statyn är nu prydd med välta blomvaser och krossade änglar.

Kommunens plan var först att ta bort alla ljus och gåvor från minnesplatsen på söndag. Men på grund av den hårda blåsten som dragit in över Uddevalla under torsdagen fick gata-parkenheten rycka ut tidigare.

"En tragedi"

Thorleif Lauge arbetar som parkarbetare i kommunen och städar upp i oredan.

– Det är inte det roligaste, men någon måste göra det. Det har ju blivit en minnesplats det här och var otroligt vackert när det lös i mörkret. Men nu är det ingen idé att ha kvar det som är trasigt. Vi reser upp det som har ramlat, säger han och plockar vissna blommor och trasiga porslinsänglar för att lägga i sin svarta sopsäck.

– Det är ju en tragedi det här, säger Bosse Olsson som arbetar med Thorleif på platsen.

Thorleif Lauge arbetar på gata- och parkenheten i Uddevalla kommun och städar i ordning vid Wilmas minnesplats. Bild: Amanda Karlsson
Thorleif Lauge arbetar på gata- och parkenheten i Uddevalla kommun och städar i ordning vid Wilmas minnesplats. Bild: Amanda Karlsson

På söndag eftermiddag kommer frivilligorganisationer samla ihop minnessaker av värde och förvara dem hos Uddevallahem.

– De förvarar grejerna tills vidare. Sen kommer vi städa i ordning och lägga granris vid statyn på måndag. Om medmänniskor ställer dit nya ljus då kommer de får stå kvar tills vi städar nästa gång, så man behöver inte vara orolig att det försvinner, säger Fredrik Stengavel, chef på gata- parkenheten i Uddevalla kommun.