Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: TT/Privat

Wilmas misstänkte mördare blir kvar i häktet – åklagaren behöver mer tid

Misstankarna mot Wilmas misstänkte mördare har förstärkts successivt, enligt åklagare Jim Westerberg. På fredagen beslutade Uddevalla tingsrätt att mannen blir kvar i häktet i fyra veckor till.

Nu har det gått precis två månader sedan 17-åriga Wilma Andersson anmäldes försvunnen. Mannen i 20-årsåldern som på sannolika skäl misstänks ha mördat henne sitter fortsatt i häktet. Och misstankarna har stärkts successivt, enligt åklagaren Jim Westerberg.

Han begärde på torsdagen om förlängd åtalstid då han behöver mer tid på sig med förundersökningen innan han kan gå vidare med åtal.

På fredagen beslutade Uddevalla tingsrätt att mannen får sitta kvar i häktet till och med den 14 februari.

Det var spänd stämning och mycket känslor i salen. Både anhöriga till den misstänkte mördaren var på plats och andra personer som var märkbart berörda.

Tingsrätten sätter krav

Jim Westerberg berättade tidigare i veckan för Bohusläningen att det är en lång utredning kvar. Men Uddevalla tingsrätt sätter press. Efter förra häktningsförhandlingen som skedde 3 januari uttryckte tingsrätten krav på att åklagaren skulle visa att utredningen sker så skyndsamt som möjligt. Tingsrätten gav dessutom enbart två veckors förlängning, istället för fyra vilket tingsrätten beslutade om inledningsvis.

LÄS MER: Wilmas misstänkte mördare begärs omhäktad igen

– Att vi bara fick två veckors åtalsförlängning anser jag är märkligt. Det handlar om en sådan stor utredning och det är mycket som återstår. Det har varit synnerligt omfattande utredningsåtgärder, ovanligt mycket rent generellt. Att då påskynda utredningen är förvånande, vi sitter knappast sysslolösa, sa Westerberg till Bohusläningen tidigare i veckan.

Nekar till brott

Mannen i 20-årsåldern har nu suttit frihetsberövad i tio veckor. Han misstänks på sannolika skäl ha mördat den 17-åriga Wilma Andersson.

Även två personer i 40-årsåldern misstänks för inblandning i mordet.

Den misstänkte mördaren anser sig dock oskyldig och bestrider begäran om förlängning. Men efter häktningsförhandlingen på fredagen beslutade alltså Uddevalla tingsrätt att han ska sitta kvar i häktet till och med 14 februari och gick därmed åklagaren till mötes om en längre häktningstid.

Försvann i Uddevalla

Wilma sågs senast den 14 november 2019, i Uddevalla. Tre dagar senare anmäldes hon försvunnen. Polisen och tusentals från allmänheten startade ett intensivt sökarbete i och omkring Uddevalla.

En man i 20-årsåldern som hade en nära relation till Wilma greps misstänkt för mord.

Efter två veckor hittades en kroppsdel tillhörande flickan. Polisen konstaterade då att det var uteslutet att hitta Wilma vid liv.

Uddevalla chockades av beskedet och en minnesplats sattes upp bland annat på Kungstorget i centrala stan.

LÄS MER: Wilma-fallet: Dykare söker återigen i stan

Sökandet efter Wilma fortsätter, men polis och åklagare är förtegna om vad som händer i utredningen. Senast förra veckan syntes dykare som sökte efter fler bevis i vattendragen i Uddevalla.