Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Wilmas misstänkte mördare mötte åklagaren i Uddevalla tingsrätt

Åklagaren behöver mer tid i utredningen gällande mordet på Wilma Andersson. Han begärde förlängd åtalstid av domstolen och under fredagen hölls häktningsförhandling, där tingsrätten delvis gick åklagaren till mötes.

På fredagen hölls omhäktningsförhandling mot den 23-åriga man som misstänks för mordet på Wilma Andersson. Anhöriga till både den misstänkte och den döda flickan var på plats och det blev en känslofylld domstolsförhandling.

Flera av de anhöriga till den misstänkte försökte få kontakt med mannen genom glaset som skiljer åhörarna från förhandlingen efter att tingsrätten beslutade om stängda dörrar. Till slut fick ordningsvakter gå emellan för få ut de anhöriga från salen.

Nekar fortfarande till brott

När tingsrätten återigen öppnade dörrarna förkunnades att mannen är fortsatt är misstänkt på sannolika skäl för mord och han omhäktades. Däremot inte på fyra veckor som åklagare Jim Westerberg begärde, utan på två veckor. Ett beslut som mannens advokat Beatrice Rämsell var nöjd med.

– Det är viktigt för att få kontroll på att utredningen inte ska behöva ta längre tid än den behöver. Sen är det mycket enklare för min klient att ta sig igenom häktningen med kortade besked, säger hon.

Den misstänkte nekar fortfarande till brott. Mannens advokat anser inte att den tekniska bevisningen styrker misstankarna om mord.

– Möjligen styrker den något eller några andra brott, säger hon, utan att kunna gå in på detaljer då det råder yppandeförbud angående utredningen.

Misstankarna har stärkts

Mannen har suttit frihetsberövad i nästan fyra månader. 17-åriga Wilma Andersson anmäldes försvunnen den 17 november och snabbt riktades misstankar mot att den 23-åriga mannen ska ha bragt henne om livet. Efter två veckors intensivt sökarbete från både allmänheten och polisen hittades en kroppsdel tillhörande flickan.

Sedan dess har polisen arbetat intensivt med förundersökningen och flera sökinsatser efter fler kroppsdelar har gjorts – utan resultat. Sökandet har upphört och åklagare Jim Westerberg säger att det kan bli aktuellt med åtal i mitten av april.

– Vi är i slutfasen av förundersökningen men det är ytterligare några analysbesked som vi vill ha från NFC (Nationellt Forensiskt Centrum) innan vi kan sammanställa, säger han.

Har ni fått en klarare bild om vad som ska ha inträffat?

– Min bedömning är att misstankarna stärks för varje analys mer eller mindre.

Ytterligare två personer misstänks för inblandning i flickans död. De är i 40-årsåldern och misstänks för brott mot griftefriden och grovt skyddande av brottsling. Bägge har en nära relation till den misstänkte mördaren.

– Misstankarna har varken stärkts eller förminskat och dom kommer kvarstå som misstänkta fram till att förundersökningen närmar sig sitt slut. Innan vi får in alla analyser kan vi inte avskriva misstankarna, säger Jim Westerberg.

LÄS MER: Fallet Wilma Andersson: Detta har hänt

Åklagare Jim Westerberg vill ha mer tid på sig för utredningen gällande mordet på Wilma Andersson. Bild: Edvin Bergström/Privat