”Förändringarna sprider sig sedan som ringar på vattnet”, säger Wiveca Ström om den senaste tidens turbulens.
”Förändringarna sprider sig sedan som ringar på vattnet”, säger Wiveca Ström om den senaste tidens turbulens. Bild: Lasse Edwartz

Wiveca Ström om kaoset i Uddevallapolitiken

Det råder turbulens i Uddevallapolitiken igen. Förvaltningsrätten har slagit fast att det är olagligt att återkalla alla politiska uppdrag på det sätt som den nya majoritetens gjorde. Bohusläningens kommunreporter Wiveca Ström reder ut vad som hänt hittills och vad som kan komma att ske framöver.

ANNONS
|

Vad händer nu?

Om ingen överklagar domen före den 29 september börjar den gälla. Då måste allt vridas tillbaka till hur det var före den 1 juli 2020, så långt det är möjligt, enligt kommunallagen. Alla politikerna får tillbaka de uppdrag de hade då, helt enkelt.

LÄS MER:Olagligt att byta ut alla politikerna i Uddevalla

Vem eller vilka kan tvingas avgå?

Det blir ju en rad politiker som berörs på olika sätt. Till exempel måste Ingemar Samuelsson (S) avgå som ordförande i kommunstyrelsen, eftersom Christer Hasslebäck (UP) hade det uppdraget före den 1 juli 2020. Stefan Skoglund fortsätter inte som ordförande i socialnämnden, det var tidigare Ann-Charlott Gustafsson (UP). Om sedan den nuvarande majoriteten vill ha kvar Samuelsson och Skoglund på posterna måste kommunfullmäktige godkänna det i nya beslut.

ANNONS

Dessutom måste Monica Bang Lindberg (L) avgå som kommunstyrelsens förste vice ordförande, eftersom hon var ersättare i kommunstyrelsen och inte ordinarie, och därmed enligt kommunallagen inte kan väljas in i presidiet.

De här förändringarna sprider sig sedan som ringar på vattnet, och leder till ytterligare rockader, eftersom alla deras tidigare uppdrag innehas av andra politiker nu som då också måste flytta på sig eller väljas till den posten med nya beslut.

Det blir också politiker som kan återkomma, till exempel Jarmo Uusitalo (MP) som före maktskiftet den 1 juli 2020 var kommunstyrelsens förste vice ordförande och Roger Johansson (L) som kan få tillbaka uppdraget som samhällsbyggnadsnämndens förste vice ordförande.

LÄS MER:Experten: Nu måste allt återställas

Hur kunde det bli såhär?

Politikerna valde att inte lyssna på varningarna från tjänstemännen, bland annat juristerna, om att beslutet nog inte skulle godkännas i domstol. I stället körde de på och nu har rätten sagt sitt.

LÄS MER:Politikerna trotsade varningarna – nu kan kommunalrådet tvingas bort

Vem bär ansvaret?

Det gör majoriteten i kommunfullmäktige som godkände förslaget den 1 juli 2020.

Har något liknande hänt förut?

Inte som jag har känner till.

Vem kommer styra Uddevalla om ett halvår?

Det avgörs till stor del av om domen överklagas. Men, om domen träder i kraft och beslutet upphävs, så kommer sannolikt majoriteten att se till att klubba igenom alla nödvändiga beslut i rask takt för att styret så fort som möjligt ska se ut som det gör idag, eller med några förändringar om de så vill. Om domen överklagas ska kammarrätten först bestämma om den ge tillstånd till prövning, alltså överhuvudtaget utreda och avgöra ärendet. Väljer kammarrätten att pröva frågan kan det sedan ta lång tid att avgöra.

ANNONS

Vad händer med alla beslut som har tagits under majoritetens styre?

Enligt de experter och bedömare jag har intervjuat händer inget med besluten. Besluten har vunnit laga kraft, vilket är efter tre veckor. Enstaka beslut som inte har börjat gälla än kan överklagas och frågan kan då avgöras av domstol.

ANNONS