Roger Granat, socialförvaltningens chef, Uddevalla kommun
Roger Granat, socialförvaltningens chef, Uddevalla kommun Bild: Kenneth Eriksson

Ytterligare boende i Uddevalla med coronasmitta

Ett fåtal insjuknar, och ett fåtal tillfrisknar. Det är Uddevallas socialchef Roger Granats beskrivning av coronasituationen på kommunens äldreboenden. Samtidigt har viruset i veckan gjort sig tillkänna på ännu ett boende

ANNONS

Ännu ett boende i Uddevalla kommun har drabbats av en bekräftad coronasmitta. Det bekräftar kommunens socialchef, Roger Granat, till Bohusläningen. Ytterligare en person har insjuknat på ett boende som sedan tidigare har bekräftad smitta.

– Det är ett ganska stabilt läge, det är ett ytterst fåtal som är smittade på våra boenden. Det tillkommer något enstaka och någon enstaka tillfrisknar, säger han och betonar att kommunen har 600 boendeplatser och det är få som insjuknat.

De två personer som insjuknat har under fredagen lindriga symptom även om Granat påpekar att det kan svänga fort. Trenden är fortsatt på nedgång, men socialchefen höjer ett varningens finger då regionen ännu inte beräknas ha nått toppen av smittspridningen ännu.

ANNONS

– Tittar vi på en månad tillbaka har vi en sjunkande trend. Men tittar man på det vi har framför oss är det mer troligt att vi kommer ha en ökande trend. Smittspridningen ökar i Västra Götaland och vi lägger en bra bit efter de siffror som finns i Stockholm, och jag hoppas att vi inte når upp till dem heller, säger han och lägger till:

– Vi har den tuffaste perioden framför oss.

Varje vecka tas prover på ett tiotal boende, mellan 90 och 95 procent är negativa, berättar Roger Granat.

– Vi har alltid ett antal misstänkta. Från den här veckan har testmöjligheterna utökats, vilket är bra, och nästa vecka ska vi börja testa vår personal. Det har dröjt lite, men vi kan dra igång det nästa vecka.

Antalet sjukskrivna ur personalstyrkan är fortsatt hög om man jämför med tiden före covid-19, men det var färre som var hemma från jobbet i april jämfört med mars.

ANNONS