10 hektar. Det är storleken på det nya naturreservatet strax söder om Ljungskile. På platsen har ovanliga lavar, mossar och skalbaggar hittats. Bland annat har den akut hotade atlantiska vårtlaven hittats i anslutning till området.
– Det är ett rätt så litet område. Huvuddelen är barrskog, men det är även blandat med ädellövskog, säger Johan Jannert, avdelningschef för naturavdelningen på länsstyrelsen.
2014 gjordes Högalidsberget i Forshälla till naturreservat, detta efter att den atlantiska vårtlaven hittats där. Det var då det enda stället i Sverige där den unika laven hittats. Fortfarande är Uddevalla kommun den enda platsen där laven hittats.
Markägaren önskade naturreservat
Bakgrunden till beslutet är att markägaren önskade att området skulle skyddas på grund av de höga naturvärden i skogen.
– Vi tyckte att det höll hög klass med så höga naturvärden att det var befogat med ett långsiktigt skydd av området, säger Jannert.
Att ett område har höga naturvärden innebär att det innehåller ovanlig naturtyp.
– Det kan vara gamla träd, omväxlande skog eller innehålla mycket arter som inte finns på så många ställen i landskapet i dag. Den atlantiska vårtlaven växer i anslutning till området och det är en ovanlig art. Det finns fler arter i området som gör att det har höga naturvärden, säger Jannert.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Bohusläningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.