Programledaren och producenten Christian Möller pratar med reportern Ulf Blomgren om han reportage och karriär i podcasten Bohusläningen inifrån.
Programledaren och producenten Christian Möller pratar med reportern Ulf Blomgren om han reportage och karriär i podcasten Bohusläningen inifrån. Bild: Matilda Spetz

Ulf Blomgren om att hitta den stora historien i den lilla människan

Ibland kan det kännas som att världen är full oväntade, dramatiska och omvälvande nyheter. Det begås allvarliga brott, sker svåra olyckor och sprids dödliga sjukdomar. Trots det så fortgår ju livet ungefär som vanligt för de flesta.

ANNONS
|

Den här artikeln är ett utdrag ur podcasten ”Bohusläningen inifrån”. Lyssna på podden för att ta del av hela intervjun:

Spotify | Apple | Google | Acast

Man arbetar, kopplar av, drömmer och oroar sig. Allt medan tiden går. Men mitt i det vardagliga finns också exempel på historier som berättar något större. Fiskaren i Hunnebo påverkas av politiska beslut på internationell nivå. Hotellägaren i Fjällbacka kan tvingas stänga på grund av en global pandemi. Och butiksbiträdet i Grebbestad kan förlora jobbet som en följd av den eskalerande urbaniseringen.

Få personer känner till detta bättre än 63-åriga Ulf Blomgren. Bohusläningens reporter har under alla sina år som journalist blivit en expert på att skildra vanliga människors livsöden och sätta dem i en större kontext. Inte minst på senare år, i den populära artikelserien "Ulf Blomgrens underbara resa”.

ANNONS

Men vem är mannen bakom de hyllade reportagen?

De senaste åren har Ulf Blomgren haft en mer eller mindre ständigt pågående artikelserie i Bohusläningen, Ulf Blomgrens underbara resa. I den åker han till en ny plats varje vecka. Oftast hamnar han i mindre landsorter och skildrar livet där genom vanliga människor. Det kan vara fiskare, butiksägare, krögare och andra lokala profiler. Genom dem och deras utmaningar och drömmar målar han upp en större bild av det lilla samhällets kamp för överlevnad i en ny tid.

Hur föddes den här idén?

—Det var en tidigare nyhetschef som kläckte idén att vi skulle åka ut och ta vara på de kontakter som vi har på det här sättet, och spegla mindre ställen som vi inte är på så ofta. Det handlar ju annars ofta om stora företag, större orter och så vidare. Så vi provade och körde i början fem sidor i veckan. Det blev väldigt mastigt. Så vi har bantat ner det efterhand och vridit och vänt på konceptet och nu kanske vi har hittat en modell som är lagom stor.

LÄS MER: När turisterna åkt hem börjar jobbet för hantverkarna

— Vi vet att det är väldigt väl läst. Trots att de vi kanske främst riktade oss till från början inte var de digitala läsarna.

ANNONS
63-årige Ulf Blomgren är välkänd för många av Bohusläningens läsare. Inte minst tack vare artikelserien ”Ulf Blomgrens underbara resa”.
63-årige Ulf Blomgren är välkänd för många av Bohusläningens läsare. Inte minst tack vare artikelserien ”Ulf Blomgrens underbara resa”. Bild: Matilda Spetz

Vad är det med artikelserien som du tycker mest om?

— Jag tycker att det är kul på så vis att de flesta som jag träffar när jag åker ut har jag tidigare haft kontakt med under åren. När jag kommer ut på en sådan här resa känner folk till mig och Bohusläningen och då är det oftast lättpratat.

LÄS MER: I Varekil går miljö och närproducerat hand i hand

— Vi gör ju detta i en sådan stil så att vi bränner ju inte någon i bakdelen i onödan. Det här är mer feelgood-material. Och det är sånt som alla lokalredaktioner sysslande med förr i tiden, sådana här bygdereportage.

Hur hittar du alla intressanta människor?

— En del har man med sig från förr, och så ringer det ganska många och tipsar. Så det är ganska självrullande.

Är det några särskilda möten eller platser som sticker ut från de senaste åren?

— Ja, traditionellt sätt är det ju mycket män som har härjat på landsbygden. Och jag är ju själv gubbe. Så det är lätt att glömma bort kvinnorna ibland. Men vi gjorde ett reportage i Varekil för några år sedan där i stort sett alla företagare var kvinnor. Det var lite kul.

ANNONS

LÄS MER: Starkt kvinnligt företagande i Varekil

— Och sedan har vi varit i Dalsland och träffat gamla stötar på en bilfirma som får tankarna att vandra till ”Macken”. Det finns många sådana historier som är minnesvärda.

Podcasten Bohusläningen inifrån bjuder på nya möten och fördjupningar varje vecka.
Podcasten Bohusläningen inifrån bjuder på nya möten och fördjupningar varje vecka. Bild: Matilda Spetz

Vad möts du av för reaktioner på de här reportagen?

— Folk mejlar ofta, mer än vad jag trodde att de skulle göra, där de tackar för besöket eller tipsar om någonting annat. Folk kan ringa och fråga när jag ska komma till deras ort, om jag har tänkt på detta och detta, och så vidare. Det ger en liten vitamininjektion för mig.

LÄS MER: Ljungskile är kustsamhället som går stadigt emot trenden

— Det är ju inga artiklar som kommer ge mig stora journalistpriset, detta. Men vi mår bra, vi som sysslar med det, för det är alltid trevligt att komma ut och vi får alltid fin respons.

Du har tidigare sagt att Ulf Blomgrens underbara resa känns som en passande avrundning på din journalistiska gärning.

— Jag kan ju göra den på gamla meriter, så att säga. Har man åkt kors och tvärs i två landskap i flera decennier så vet man ju ungefär var saker och ting ligger och vad som kan vara extra kul att att ta upp. Och nu kan jag för första gången göra sådant som jag inte haft tid med tidigare, när jag var mer nyhetsfokuserad.

ANNONS

LÄS MER: Bygden där folket gjorde revolt

— Och eftersom jag är 63 och tänkte sluta innan jag blir 87 i alla fall så kan det ju få ta en tid, och bli en bra avslutning.

Har du börjat fundera på vad du ska göra när din yrkeskarriär är över?

— Nej. Jag förbereder mig på olika sätt genom att snickra på landet och så vidare men det blir i regel bara sämre och sämre ju mer jag håller på. Så jag har inga större funderingar på det, men det är klart att för eller senare måste jag väl se sanningen i vitögat.

Bohusläningen inifrån

Samtal och fördjupningar med Bohusläningens profiler om arbetet med de stora nyhetshändelserna och livet i journalistikens tjänst.

Lyssna på bohuslaningen.se eller här:

Spotify | Apple | Google | Acast

ANNONS