Uppblåst av Andreas T Olsson

Det behövs så lite. En röd strumpa i vittvätten gör att man får en rosa höstgarderob.

ANNONS
|

En liten notis i Dagens Nyheter (21/9) accentuerar min världsbild och ställer plötsligt allt i ett förklarat sken.

Notisen berättar om ett ryskt företag som erbjuder ett uppblåst försvar. Vän af Ordning må påpeka att ett uppblåst ryskt försvar inte är någon nyhet. Men där har Vän af Ordning fel.

Ryssarna har inte råd att vara så uppblåsa som de en gång var, därför erbjuder företaget ett bokstavligt talat uppblåsbart försvar: pansarvagnar, jaktplan och luftvärnsrobotar leveras i naturlig storlek. Med pump. Obekräftade uppgifter säger att den ryska armén använt attrapperna i krig för att lura fienden. Och ryssarna gick inte på pumpen.

ANNONS

Det hela förefaller som taget ur en novell av Slawomir Mrozek, men när jag googlat rätt på företagets officiella hemsida inser jag att det inte är något luftslott. För den försvarbara kostnaden om 1500 kronor plus frakt kan lilla jag faktiskt få en uppblåsbar stridsvagn hemskickad.

Plötsligt slår det mig att det uppblåsbara är en bild av den rådande samhällsandan. Vi har inte längre råd med den riktiga varan, utan får nöja oss med en uppblåst variant. I exemplet med ett försvar tycker jag förvisso att ett uppblåst försvar är att föredra framför att plöja ned liv och pengar i ett riktigt, men tyvärr dyker blåsningar upp i mindre passande kontexter.

Alliansen har förstått det där med att underblåsa en lättköpt samhällsanda. Socialdemokraterna byggde folkhemmet, men när de sedan tröttnade på att fortsätta bygget var det Alliansen som blåste upp folkhemmet. Och blåste oss.

Folkhemmet anno 2010 är inte på riktigt; det är en uppblåst version som svävar högt upp i det blå utan kontakt med marken. Alla maniska privatiseringar har stigit politikerna åt huvudet och lett till att vård, skola och omsorg är i händerna på uppblåsta entreprenörer som pumpar in så mycket helium det går.

Det viktiga är att det ser ut som att det är vad det borde vara, inte att det är det som det kunde ha varit. Luften är förvisso fri, men blåsningarna måste löna sig. Igår hörde vi om den S-politiker som blivit mångmiljonär på sina friskolor. Och nog är det signifikativ att det finns en friskola som heter Plusgymnasiet samtidigt som den kommunala skolan går minus...

ANNONS

Exemplen på det uppblåsta är oräkneliga. Att nämna NU-sjukvårdens stafettläkare är förstås att slå in öppna dörrar på karmar som redan ligger. Och jag behöver väl inte ens nämna Björnhuset eller Arena Vänersborg? Budgeten för Off Shore-racet? Tänkte väl det. Då gör jag inte det.

Låt oss bara konstatera att det uppblåsta gör samhället lika ostadigt som en hoppborg i kuling. Och med den insikten kan luften gå ur för mindre. Det behövs bara en liten, liten nål.

ANNONS