Avstånd. Längst resväg till Näl i vårt område har de från Gustavsfors i Bengtsfors, 12-13 mil.
Avstånd. Längst resväg till Näl i vårt område har de från Gustavsfors i Bengtsfors, 12-13 mil.

Uppmanas ringa - innan förlossning

Nyligen hänvisades fyra blivande mödrar under samma helg till andra sjukhus eftersom förlossningen på Näl hade fullt. Under det senaste året har 54 födande hänvisats till andra sjukhus.

ANNONS
|

Under 2015 föddes 3509 barn på förlossningen på Näl. Samma år hänvisades 54 föderskor till andra sjukhus i brist på plats.

– Vi är ledsna över att det ska behöva göras, men det är väldigt ovanligt, säger Lilian Olsson-Fors, avdelningschef på förlossningen på Näl.

Beroende på vart man bor kan reseavståndet till det hänvisade sjukhuset bli detsamma, alternativt längre. Nyligen hänvisades fyra födande i NU-sjukvårdens område till sjukhus i Borås, Karlstad och Göteborg.

LÄS MER: De tvingades åka söderut

Enligt, Åsa Prebensen, enhetschef för barnmorskemottagningarna i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet, informeras blivande föräldrar att Näl kan ha fullt.

ANNONS

– Vi brukar alltid informera om det på föräldrautbildningen. Det kan vara så att någon barnmorska någon gång glömt eller att informationen inte fastnat hos gruppdeltagaren. Även om man inte går på utbildningen brukar vi informera.

Både barnmorskemottagningarna och förlossningen rekommenderar att mammor ringer till en barnmorska på förlossningen innan de åker in.

– Primärt är det för att förlossningen ska få reda på att någon är på väg, men även för att ge råd om det verkligen är dags att åka in, säger Prebensen.

Huruvida det finns plats på förlossningen eller inte kommer i andra hand

– Det har inte högsta prioritet, det är heller inte så ofta det händer. Viktigaste är att det bli bra för paret som kommer.

Skulle avdelningen vara full kan barnmorskan vid samtalet hänvisa till ett annat sjukhus. Och om det utgör en risk att åka till annat sjukhus eller om det är akut planeras vården på förlossningen om.

– I det läget kan ett planerat kejsarsnitt göras senare eller så kan en mamma, som inte är så långt framskriden, få sitta i väntrummet.

Samtidigt ringer inte alla, berättar Lilian Olsson-Fors, speciellt inte mödrar som inte kan svenska.

På förlossningen på Näl finns tio förlossningsrum. Vid enstaka tillfällen hade fler antal rum och mer personal varit på sin plats.

ANNONS

– Vi hade behövt det för att klara topparna, men för att föderskorna ska få bra vård hänvisar vi vidare.

Blivande föräldrar får välja på vilket sjukhus de vill föda på, och Lilian Olsson-Fors önskar att alla som vill föda på Näl ska få göra det.

– Men barn föds inte på beställning, säger hon, och tar ett exempel från juni 2015. Ena dygnet var det 20 som skulle föda medan det andra dygnet bara var två.

--------

Fakta: Hänvisning

Antal födslar 2015: 3509

Under samma år hänvisades 25 födande från NU-sjukvårdens upptagningsområde och 29 födande utanför området.

Antal födslar 2014: 3466

Under samma år hänvisades 12 födande från NU-sjukvårdens upptagningsområde och 30 utanför området.

Andra förlossningsavdelningar i regionen: Skaraborgs Sjukhus (Skövde), Södra Älvsborgs Sjukhus (Borås), Mölndal- och Östra sjukhuset (Göteborg)

NU-sjukvårdens upptagningsområde är: Trollhättan, Lilla Edet, Vänersborg, Mellerud, Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Strömstad, Tanum, Färgelanda; Munkedal, Uddevalla, Sotenäs, Lysekil, Orust.

KÄLLA: Västra Götalandsregionen

ANNONS