Den forntida staden Madain Saleh i Al-Ula i Saudiarabien, på Unescos världsarvslista sedan 2008, ska locka turister till landet. Arkivbild.
Den forntida staden Madain Saleh i Al-Ula i Saudiarabien, på Unescos världsarvslista sedan 2008, ska locka turister till landet. Arkivbild.

Ökenstad saudisk turistsatsning i motvind

Den över 2000-åriga ökenstaden i Al-Ula förbereds för att bli juvelen i kronan när Saudiarabien försöker ge sig in i turistbranschen. Men landets internationellt skamfilade rykte kan sätta käppar i hjulet för kronprins Mohammed bin Salmans planer på att hitta nya inkomster i oljekrisens spår.

ANNONS
|

Al-Ula i nordvästra Saudiarabien, med landets första världsarv Madain Saleh, har hittills levt en slumrande tillvaro med arkeologer och lokala turister som i stort sett de enda besökarna. Men det vill Saudiarabien ändra på i den satsning på turism som är en del av landets plan för att minska beroendet av olja.

Målet är att locka ekoturister och kulturellt intresserade från väst och länderna runt Persiska viken, förutom saudier som vill lära sig om landets historia före islamiseringen.

Guider lärs upp

I planerna ingår turistanläggningar, utbildning av guider och en grundlig arkeologisk genomgång av området med dess gravkammare och spektakulära stenfasader. En vinterfestival med artister utgör en mjukstart i turismsatsningen, rapporterar The Washington Post.

ANNONS

- Vi har alltid vetat att vi har en viktig historisk plats här. Men ingen känner till oss, säger guiden Ahman al-Imam till tidningen.

Förhoppningen är 2500 nya jobb och ett uppsving för internationellt studentutbyte, enligt den kungliga kommitté som står bakom projektet, rapporterar saudiska Arab News.

"Ingen hjälp"

Det konservativa landets besökare har tidigare främst utgjorts av religiösa pilgrimer eller affärsresande. Men arbetet med att få ett visumsystem för turister på plats uppges pågå – hittills har de visum som utfärdats främst varit kopplade till specifika evenemang. Men den senaste tidens kritik kan göra det svårt att locka turister i den utsträckning som kronprinsen hoppats på.

- Turismen har stor potential i landet eftersom den är så underutvecklad. Men det finns sociala hinder och oro att övervinna för att locka utlänningar. Gripandet av kvinnorättsaktivister och det brutala mordet på en känd journalist är ingen hjälp, säger Kristin Smith Diwan på Arab Gulf States Institute till The Washington Post.

ANNONS
TT
Fakta: Behöver nya inkomstkällor

En satsning på turism ingår i reformprogrammet Vision 2030 som lanserades i april 2016. Som ett led i kronprins Mohammed bin Salmans strävan att göra landet mindre beroende av inkomster från olja är planen att börja utfärda visum till turister.

I december förra året rapporterade nyhetsbyrån Reuters att omkring 1000 personer från 80 länder fått visum för att besöka ett specifikt evenemang. Men tanken enligt Vision 2030 är att öka antalet besökare till 30 miljoner år 2030, från omkring 18 miljoner besökare 2016, varav de flesta religiösa pilgrimer eller affärsresande.

För att locka turister har landet planer på bland annat flera lyxresorter längs med Röda havets stränder. Vid årsskiftet lanserades en satsning på internationell turism i ökenstaden Al-Ula, med Madain Saleh och dess sandstensklippor med inskriptioner och hundratals gravkammare.

ANNONS