Demonstrationer mot militärjuntan i staden Mandalay i Myanmar.
Demonstrationer mot militärjuntan i staden Mandalay i Myanmar. Bild: AP/TT

Aktivister i Myanmar: Vi är så arga

En generalstrejk är utlyst och tiotusentals demonstranter har intagit gatorna i flera städer i Myanmar. Detta trots militärstyrets hot om att deltagare kan komma att dö.

ANNONS

Landets militärstyre har varnat aktivister för uppmuntran till "upplopp och anarki", i ett uttalande via det statliga tv-bolaget MRTV.

”Demonstranter uppmuntrar nu folket, särskilt lättpåverkade tonåringar och ungdomar, till en konfrontationsväg där de kommer att mista sina liv", heter det.

"Kommer att fortsätta"

Trots hotet har tiotusentals demonstranter återigen gått ut på gatorna, bland annat i huvudstaden Naypyidaw, Myitkyina, Dawei och Myanmars största stad Rangoon (Yangon).

– Vi är oroliga över tillslagen, men vi kommer att fortsätta. Vi är så arga, säger 23-åriga universitetsstudenten Kyaw Kyaw, en av aktivisterna.

En 29-årig demonstrant som vill vara anonym uttrycker stark vrede gentemot militärjuntan som "tog makten orättfärdigt".

ANNONS

– Vi kommer att kämpa tills vi får vår frihet, demokrati och rättvisa.

Säkerhetsstyrkor uppges vara utplacerade i de stora städerna, där många företag håller stängt. På sociala medier publicerar demonstranter inlägg som beskriver hur polis med vattenkanoner försöker skingra människor och i vissa fall brottar ner dem på marken.

"De jagar och griper oss. Vi håller bara på att protestera fredligt", skriver en kvinna vars inlägg återges av nyhetsbyrån Reuters.

Tre sköts ihjäl

Oroligheterna tog fart efter militärkuppen den 1 februari när det civila styret störtades. Militären, som motiverade kuppen med påstått fusk vid valet i november, satte också landets populära ledare Aung San Suu Kyi i husarrest.

Sedan dess har stora demonstrationer, med hundratusentals människor på gatorna, ägt rum runt om i landet.

Många hundra har gripits, bland dem statligt anställda som anslutit sig till en olydnadskampanj. Två personer dödades och flera skadades när polisen sköt skarpt i den näst största staden Mandalay i helgen. Ytterligare en demonstrant sköts ihjäl i Rangoon.

USA, Kanada och Storbritannien har infört sanktioner mot de styrande generalerna, och USA riktade på söndagen nya varningar mot landet.

"USA kommer att fortsätta att vidta kraftfulla åtgärder mot dem som utövar våld mot befolkningen i Burma som kräver återupprättande av den demokratiskt valda regeringen", skriver USA:s utrikesminister Antony Blinken på Twitter.

ANNONS
Demonstranter i Rangoon under måndagen.
Demonstranter i Rangoon under måndagen. Bild: AP/TT

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.

Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet.

Källor: NE, Landguiden, AFP

ANNONS