President Joe Biden, hans fru Jill Biden, vicepresident Kamala Harris och hennes man Doug Emhoff deltog i en ceremoni vid Vita huset.
President Joe Biden, hans fru Jill Biden, vicepresident Kamala Harris och hennes man Doug Emhoff deltog i en ceremoni vid Vita huset. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Biden hedrade USA:s 500 000 coviddödsoffer

USA passerade på måndagen en halv miljon döda med covid-19. President Joe Biden hedrade offren vid en ceremoni i Vita huset.
– Jag ber alla amerikaner att minnas, minnas dem vi har förlorat och de som har lämnats kvar, sade han.

ANNONS

På måndagskvällen, svensk tid, passerade Johns Hopkins-universitetets sammanräkning 500 000 döda med covid-19 i USA. President Joe Biden konstaterade vid en ceremoni i Vita huset att det är fler än landets dödstal för första världskriget, andra världskriget och Vietnamkriget tillsammans. National Cathedral i huvudstaden ringde 500 gånger, en för var tusende person som avlidit.

– Vi hör ofta folk beskrivas som vanliga amerikaner. Det finns inte något sådant. Det är inget ordinärt med dem. De människor som vi har förlorat var extraordinära. De spänner över generationer, födda i Amerika, emigrerade till Amerika. Så många av dem tog sina sista andetag i ensamhet i Amerika, sade presidenten i direktsändning.

ANNONS

"Bekämpa tillsammans"

För att uppmärksamma den dystra milstolpen flaggades på halv stång utanför Vita huset och andra federala byggnader, liksom vid USA:s ambassader runt om i världen. Joe Biden deltog vid en ljusceremoni vid presidentresidenset.

– Vi måste få ett slut på politiken och desinformationen som splittrar familjer och samhällen. Vi måste bekämpa det här tillsammans som ett folk, sade Biden, som uppmanade folk att vara fortsatt vaksamma, hålla avstånd, bära munskydd och vaccinera sig.

Carlos del Rio, läkare och professor i medicin och folkhälsa vid amerikanska Emory University, är i backspegeln förbluffad över att en halv miljon har avlidit, och att fler än 28 miljoner i landet har smittats.

– Det fanns ingen chans att jag hade kunnat föreställa mig att vi skulle vara där vi är nu. Jag hade utan tvekan blivit galen om jag vetat om det, säger han till TT.

Flera förklaringar

Mer än 20 procent av de konstaterade dödsfallen globalt har skett i USA – ett land med fyra procent av jordens befolkning – sedan det nya coronaviruset upptäcktes i Kina i slutet av 2019.

Landet är inte värst drabbat i världen – på listan över antalet dödsfall per miljon invånare ligger USA sjua, efter Belgien och fem andra europeiska länder.

ANNONS

Men läget har förvärrats av den politiska splittringen i landet, där munskyddsbärande har setts som ett politiskt ställningstagande, enligt Anthony Fauci, Vita husets covid-rådgivare, i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

– Även under de bästa omständigheterna så skulle det här ha varit ett väldigt allvarligt problem, säger han och fortsätter:

– Men det förklarar inte hur ett rikt och sofistikerat land kan ha den högsta andelen dödsfall och vara det värst drabbade landet i världen, säger han.

Carlos del Rio ser flera delförklaringar.

– En är dåligt ledarskap, att man har tonat ned pandemin, man gjorde inte rätt saker till att börja med. Jag tror också att man ställde folkhälsan mot ekonomin. Vi stängde aldrig riktigt ned på riktigt, säger del Rio.

Ljusare vår

Av de 209 miljoner doser som getts globalt har 64,2 miljoner getts i USA, enligt Bloombergs sammanställning. Med dagens takt på drygt 1,3 miljoner vaccineringar dagligen kan 75 procent av befolkningen vara skyddade om tio månader.

– Vaccinationskampanjen går bra, även om antalet nya fall just nu sjunker oberoende av vaccinationerna, så tror jag att vi med vaccinationerna kommer att se en stor minskning av antalet nya dödsfall framåt april, säger del Rio.

Han arbetar själv med att vaccinera patienter.

ANNONS

– Jag har lärt mig att dem som vaccinerar sig är väldigt tacksamma. Att få vaccinet är som att få en julklapp. De är så glada och upprymda. Men vi måste tänka på de som är tveksamma till vaccinet, hur vi ska övertyga dem att de också behöver vaccinera sig.

TT: Vad krävs för att övertyga dem?

– Jag tror att man måste lyssna på vad de är oroliga för, och långsamt försöka att övertyga dem.

Borde ha kommit tidigare

Han tycker sig se en attitydförändring sedan vaccinationerna drogs i gång.

– Jag tycker att jag märker att folk är lite mer öppna, att man är lite mer intresserade nu av vaccinet och att man börjar att se fördelarna.

Men vaccinet är bara en del i arbetet, att hålla avståndet och att bära munskydd kommer att vara fortsatt viktigt.

– Jag tror att den nya presidenten och hans lag tar det här på betydligt mer allvar och gör rätt saker, säger Carlos del Rio och fortsätter:

– Jag önskar bara att man hade gjort det tidigare.

Gustav Sjöholm/TT

Patty Trejo besöker sin make på en covid-19-avdelning i Fullerton i Kalifornien. Bilden togs förra veckan.
Patty Trejo besöker sin make på en covid-19-avdelning i Fullerton i Kalifornien. Bilden togs förra veckan. Bild: Jae C Hong/AP/TT
Mary Jenkins tar emot en vaccinspruta i Paterson i New Jersey i januari.
Mary Jenkins tar emot en vaccinspruta i Paterson i New Jersey i januari. Bild: Seth Wenig/AP/TT

Fakta: Så började pandemin

31 december 2019: Kina informerar Världshälsoorganisationen WHO om ett okänt virus som har orsakat 41 fall av lunginflammation i mångmiljonstaden Wuhan i Hubeiprovinsen. De första drabbade ska ha insjuknat i början av december.

1 januari 2020: En fisk- och köttmarknad, där det även säljs vilda djur, stängs i Wuhan eftersom flera av fallen kopplas dit.

7 januari: WHO meddelar att det nya viruset har identifierats som ett tidigare okänt virus i familjen coronavirus.

11 januari: Kina rapporterar det första dödsfallet i covid-19, en 61-årig man som handlat på marknaden i Wuhan.

20 januari: USA:s första fall bekräftas, en 35-åring i delstaten Washington, som återvänt från ett besök i Wuhan till USA den 15 januari.

30 januari: Nästan 10 000 fall har rapporterats in i 21 länder.

ANNONS