Statsminister Erna Solberg, Høyre, och Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre drabbade samman i en valduell i Tromsö i tisdags.
Statsminister Erna Solberg, Høyre, och Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre drabbade samman i en valduell i Tromsö i tisdags.

Borgerlig majoritet i ny norsk mätning

Valet i Norge ser ut att bli en riktig rysare. Med mindre än två veckor kvar har de borgerliga partierna gått förbi Arbeiderpartiet och dess allierade visar en ny mätning.

ANNONS
|

Det är det borgerliga partiet Venstre som klättrat över spärren till stortinget i en ny mätning som Respons Analyse gjort för Aftenposten och Bergens Tidende.

Det innebär att Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig folkeparti och Venstre tillsammans skulle säkra 88 av de 169 platserna i stortinget i valet den 11 september. Det innebär en knapp majoritet med tre platser och chans för statsminister Erna Solbergs borgerliga koalition att behålla regeringsmakten.

Tidigare i år har mätningarna pekat på en stor ledning för Arbeiderpartiet och samarbetspartierna SV och Senterpartiet. Men sedan Arbeiderpartiet backat i en rad undersökningar ser det mörkare ut för AP-ledaren Jonas Gahr Støres möjligheter att ta över styret. I den nya mätningen backar AP med 1,2 procentenheter till 26,1 procent.

ANNONS

Men opinionsläget är jämnt och flera av de mindre partierna kan få rollen som kungamakare i regeringsförhandlingarna. Många väljare har ännu inte bestämt sig.

Mätningen bygger på telefonintervjuer med 1003 personer utförda mellan 28 och 30 augusti.

TT-NTB
ANNONS