Den nederländska banken ING:s huvudkontor i Amsterdam är den senaste mottagaren i en serie brevbombsattentat i landet. Polisen misstänker att utpressning är motivet. Arkivbild
Den nederländska banken ING:s huvudkontor i Amsterdam är den senaste mottagaren i en serie brevbombsattentat i landet. Polisen misstänker att utpressning är motivet. Arkivbild Bild: Peter Dejong/AP/TT

Brevbomb började brinna på bank

ANNONS

En brevbomb började brinna på banken ING:s huvudkontor i Amsterdam på torsdagen och en annan desarmerades på företaget Unisys kontor i Leusden.

En person andades in rök vid branden, men inga övriga personskador rapporteras.

En rad brevbomber har skickats till olika företag i Nederländerna sedan årsskiftet och polisen utreder ett möjligt samband.

På onsdagen exploderade två försändelser på två företag, dels i Amsterdam, dels i Kerkrade, nära tyska gränsen. Även i januari hittades ett antal brevbomber i posten till företag på olika håll i landet. Ingen av de försändelserna hann brisera innan de upptäcktes.

Polisen misstänker att motivet bakom brevbomberna är utpressning. Avsändaren till breven begär utbetalningar i kryptovalutan bitcoin. Om företagen inte betalar hotas de med nya explosiva försändelser.

ANNONS
ANNONS