Minkkadaver dumpas i en grav utanför Holstebro på Jylland.
Minkkadaver dumpas i en grav utanför Holstebro på Jylland. Bild: Morten Stricker/Ritzau Scanpix/AP/TT

Danska minkkadaver hotar grundvattnet

Oroväckande uppgifter talar om att nedgrävda minkkadaver i Danmark kan ha förorenat grundvattnet. Samtidigt har parlamentet, folketinget, beslutat att tillsätta en kommission som ska utreda regeringens hantering av minkfrågan.

ANNONS

Danmarks regering beslutade om avlivning av miljontals minkar för att stoppa muterad coronasmitta – och utlöste en av de största politiska skandalerna i modern tid i Danmark, då åtgärden visade sig sakna lagstöd.

En ny rapport från De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) och Danmarks Teknologiske Institut visar att vätskor som de miljontals minkarna släppt ifrån sig har läckt ut i grundvattnet i områden runt Viborg och Holstebro på Jylland, enligt Radio 4, som tagit del av undersökningen.

– Enligt ett antal antaganden kan det ytligaste grundvattnet redan ha blivit förorenat, säger statsgeologen Claus Kjøller till Radio 4.

ANNONS

"Djupt oroande"

Fortsatta mätningar ska nu göras.

På Danske Vandværker, branschorganisationen för Danmarks vattenförsörjning, väcker rapporten ilska, inte minst då minkgravar grävts mycket nära lokala vattenverk.

– Det är djupt oroande, säger ordföranden Susan Münster till Radio 4.

Skandalen kring avlivningen av de 15–17 miljonerna minkar som fanns i landet handlar bland annat om att poliser ringt till minkuppfödare och pressat på för avlivning trots att polismyndigheten visste att det saknades laglig grund för beslutet.

Borgerligt krav

Folketinget enades på torsdagen om att en granskningskommission med långtgående befogenheter ska tillsättas som ska granska hur den socialdemokratiska minoritetsregeringen har hanterat frågan.

Den borgerliga oppositionen har krävt att en kommission tillsätts, och formerna för den ska beslutas inom kort. Tanken är att den ska rapportera sina slutsatser löpande under nästa år.

ANNONS