19-åringens advokat, Bertha María Deleon, möter salvadoransk press utanför rättssalen i Cojutepeque efter domen mot hennes klient.
19-åringens advokat, Bertha María Deleon, möter salvadoransk press utanför rättssalen i Cojutepeque efter domen mot hennes klient.

Döms till 30 års fängelse – efter dödfödsel

En tonårig kvinna som blivit gravid efter att ha våldtagits har dömts till 30 års fängelse för mord efter en dödfödsel. Domen är den senaste i raden av uppmärksammade fall i El Salvador, ett av få länder där abort är totalförbjudet.

ANNONS
|

- Det här visar på den inbyggda sexismen i rättssystemet. Straffet är orimligt och har ingen grund i de mänskliga rättigheterna, säger den salvadoranska aborträttsaktivisten Sara García över telefon till TT.

Det var i april förra året som den då 18-åriga gymnasieeleven fick missfall efter att ha drabbats av svåra smärtor i magen och ryggen, rapporterar The Guardian.

Kvinnan, som levde under fattiga förhållanden i ett litet samhälle på landsbygden i distriktet Cuscatlán, hade vid upprepade tillfällen våldtagits och uppger att hon inte märkt att hon blivit gravid.

ANNONS

Misstänkte abort

När hon sökte vård på sjukhus efter missfallet anmäldes hon av personalen som misstänkte att hon försökt göra abort.

Medicinsk expertis har inte kunnat avgöra om fostret dog redan i livmodern eller efter att modern fött ut det. Men domaren gick på åklagarens version att kvinnan struntat i att söka antenatal vård eftersom hon inte velat ha barnet, och kastat fostret i toaletten för att döda det.

På onsdagskvällen, lokal tid – efter att kvinnan suttit frihetsberövad i ett år – föll domen: 30 års fängelse för mord.

Kämpar för legalisering

Sara García är en av grundarna till Medborgarrättsrörelsen för avkriminalisering av abort, som arbetar för att göra abort tillåtet i El Salvador vid fara för moderns liv, efter våldtäkt eller vid svåra fosterskador. Organisationen har engagerat sig i fallet och bistått kvinnan med juridisk hjälp.

Domstolsprocessen har präglats av rättsosäkerhet, säger Sara García.

- Man har inte ens kunnat presentera några övertygande bevis på att hon begått något brott. Hela processen genomsyras av misogyna fördomar.

Nu siktar de på att hjälpa kvinnan att överklaga domen, som fördömts av bland andra Amnesty International.

ANNONS
TT
Fakta: Abort i El Salvador

Det var 1998 som El Salvador införde ett totalt abortförbud genom att även kriminalisera abort vid fara för moderns liv, efter våldtäkt eller vid svåra fosterskador – de tre undantag som vanligen görs även i länder med striktare abortlagar.

I samband med beslutet röstade även nationalförsamlingen igenom en ny skrivning i konstitutionen om att livet börjar vid befruktningen.

Besluten fattades under perioden efter fredsavtalet 1992, då flera lagar ändrades. De följde efter en intensiv kampanj från abortmotståndare och katolska kyrkan, vars mer progressiva röster tystats efter flera mord på präster under inbördeskriget.

Enligt en uppskattning från hälsodepartementet genomfördes, trots förbudet, drygt 19000 aborter i landet mellan 2005 och 2008, varav 27,6 procent genomgicks av minderåriga. Enligt tidigare myndighetssiffror resulterar ungefär 11 procent av de illegala aborterna i moderns död.

Fattiga kvinnor på landsbygden påverkas hårdats av abortförbudet, då de har sämre tillgång till preventivmedel och rådgivning om sexuell och reproduktiv hälsa, och inte har råd att besöka hemliga privata abortkliniker eller resa utomlands för att genomgå en abort.

Källa: Landguiden, WHO, Amnesty

ANNONS