Scoutföreningen tyckte sig omfattas av undantag från restriktionerna. Men polisen höll inte med och stängde ner mötet. Arkivbild.
Scoutföreningen tyckte sig omfattas av undantag från restriktionerna. Men polisen höll inte med och stängde ner mötet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Dansk polis stänger ner scoutmöte

ANNONS

Den danska scoutföreningen KFUM-Spejdernes landsmöte har blivit nedstängt av polisen, som gjort bedömningen att mötet strider mot coronarestriktionerna.

Mötet hölls i en stor mässhall i staden Fredericia i sydöstra Jylland, och stängdes av polisen under lördagseftermiddagen. Enligt polisen deltog totalt 300 personer på mötet.

Från och med lördagen gäller i Danmark särskilt strikta restriktioner med syfte att minska smittspridningen. Men undantag finns för politiska demonstrationer och opinionsbildande evenemang.

KFUM-Spejderne ansåg att deras landsmöte omfattas av dessa undantag, och beslöt därför att hålla mötet. Men polisens jurister höll inte med och stängde därför ner mötet och skickade hem deltagarna.

Föreningens generalsekreterare Thomas Lynderup Kirkeskov säger till Fredericia Dagblad att han är arg och frustrerad.

ANNONS

– Vi gör allt vi kan för att följa reglerna, och så kommer det en tjuv om natten och stänger ner det, så vi inte ens får en chans att agera, säger generalsekreteraren.

ANNONS