Sydafrikas president Cyril Ramaphosa uttryckte i ett tal till nationen på söndagen stor besvikelse över de länder som stoppat flygtrafiken med södra Afrika på grund av den nya varianten av coronaviruset, omikron. Arkivbild.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa uttryckte i ett tal till nationen på söndagen stor besvikelse över de länder som stoppat flygtrafiken med södra Afrika på grund av den nya varianten av coronaviruset, omikron. Arkivbild. Bild: AP/TT

Desperat Sydafrika vädjar: Häv flygstoppet

Nya fall av virusvarianten omikron upptäcks i hela världen. Varianten upptäcktes först i Sydafrika vilket lett till att flera länder stoppat flygtrafiken till södra Afrika. Den sydafrikanske presidenten Cyril Ramaphosa vädjar i ett tal till omvärlden att återuppta flygtrafiken.

ANNONS

– Vi uppmanar alla de länder som infört resestopp till vårt land och till våra systernationer i södra Afrika att omedelbart ompröva sina beslut , sade Ramaphosa på söndagskvällen i sitt första tal till nationen sedan sydafrikanska forskare för några dagar sedan berättat för omvärlden att de lokaliserat en ny variant av coronaviruset.

– Det finns inget vetenskapligt stöd för detta (resestoppen). Besluten skadar vår ekonomi och de övriga ländernas ekonomi, sade Ramaphosa och uppmanade samtidigt Sydafrikas medborgare att vaccinera sig – annars kan det bli aktuellt att göra covidvaccinationer obligatoriskt om man vill delta i vissa aktiviteter.

Endast 35 procent av Sydafrikas vuxna befolkning är fullvaccinerad.

ANNONS

"Kamp mot klockan"

Tidigare under dagen manade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till försiktighet så att forskarsamhället ska få tid att analysera varianten, som har fått namnet omikron.

EU-basen konstaterade samtidigt att världen utkämpar en "kamp mot klockan" för att förstå den nyupptäckta virusvarianten. Enligt von der Leyens bedömning kommer det att krävas två till tre veckor för att forskare och vaccintillverkare ska få en fullständig bild av mutationerna som skiljer varianten från tidigare varianter.

Även Världshälsoorganisationens (WHO) regionchef i Afrika Matshidiso Moeti uppmanar världens länder att lyssna till vetenskapen i stället för att stänga gränser.

– Att införa inreseförbud som slår mot Afrika när omikronvarianten nu upptäckts i flera regioner i världen, är ett angrepp på den globala solidariteten, säger Moeti.

Totalstopp i Israel

Även Israel har bekräftat fall av omikron och aviserar ett totalstopp för alla utlänningar att komma in i landet från och med söndag kväll. Gränserna kommer att stängas i 14 dagar. Förhoppningen är att det under tiden kommer att framkomma mer information om hur effektiva vaccinen är mot omikron.

– Vår arbetshypotes är att varianten redan finns i nästan alla länder och att vaccinet är effektivt, även om vi ännu inte vet i vilken grad, säger Israels inrikesminister Ayelet Shaked.

ANNONS

Angola stoppar alla flyg från grannländerna för att hindra spridningen av virusvarianten, meddelar det nationella flygbolaget TAAG. Marocko går steget längre och meddelar att alla flygningar till landet stoppas under två veckor, från och med natten till måndag. Flygstoppet ska löpande omvärderas utifrån händelseutvecklingen, enligt en regeringskommitté.

Fall i Europa

Flera andra länder har bekräftat fall av omikronsmitta, bland annat Tyskland, Italien, Belgien och Hongkong. I Danmark bekräftar Statens Serum Institut (SSI) att två fall har upptäckts i landet.

– Det var väntat, säger SSI-chefen Henrik Ullum.

Storbritannien återinförde krav på munskydd i butiker och kollektivtrafik, sedan två fall av omikron bekräftats i landet. Båda har koppling till resor från södra Afrika. På söndagen upptäcktes ett tredje fall.

Alla inresande till Storbritannien måste ta PCR-test och isolera sig i väntan på svar. Landet kommer också att skynda på vaccinationer med en tredje dos.

Beröm för transparens

USA:s utrikesminister Antony Blinken ger beröm till "Sydafrikas forskare för den snabba identifieringen av omikronvarianten och Sydafrikas regering för dess transparens när den delar med sig av denna information, vilket borde tjäna som modell för världen".

Uttalandet kan tolkas som dold kritik mot Kinas sätt att hantera information om det ursprungliga utbrottet av covid-19. USA har kritiserat Kina för brist på samarbetsvilja.

ANNONS

USA:s president Joe Biden säger att rikare länder borde donera mer vaccin och ge upp patent för att tillverka fler doser över hela världen.

– Nyheterna om den här nya varianten borde tydligare än någonsin visa varför denna pandemi inte kommer att upphöra förrän vi har globala vaccinationer.

Fakta: Detta vet vi om omikron

Virusvarianten av sars-cov2 som först upptäcktes i Sydafrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är nyupptäckt och det saknas kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den.

Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS