Migranter på en överfull gummiflotte utanför Sabratha i juli i år. Arkivbild.
Migranter på en överfull gummiflotte utanför Sabratha i juli i år. Arkivbild.

FN: Akut med hjälp till migranter

FN uppger att hjälpbehovet är akut för ett stort antal migranter som är fast i Sabratha i Libyen efter strider mellan olika fraktioner i kuststaden.

ANNONS
|

Minst 4000 migranter, bland dem spädbarn, ensamkommande barn och gravida kvinnor, har överförts från "informella läger och bostäder" till en hangar i staden sedan sammandrabbningarna upphörde i fredags, enligt den internationella migrationsorganisationen IOM. FN:s flyktingkommissariat UNHCR uppger att det rör sig om omkring 6000 personer.

Styrkor lojala med Libyens FN-stödda enhetsregering, som tagit kontroll över staden efter flera veckor av hårda strider, sade under måndagen att de tusentals migranterna hittats instängda i lägren som kontrollerats av motståndarstyrkor.

Hundratals migranter har sedan helgen till fots lämnat Sabratha och anlänt till Zuwara, omkring 2,5 mil därifrån, säger Sadeeq Al-Jayash vid räddningstjänsten.

- De kom gående i grupper. Vi har just nu omkring 1700 migranter i Zuwara i desperat behov av hjälp, säger han.

ANNONS

Kuststaden Sabratha i nordvästra Libyen har varit en av de mest utnyttjade utgångspunkterna för de båtar som för migranter över Medelhavet till Italien.

"Vi är allvarligt oroade över det stort antal migranter som blivit fast under den senaste utvecklingen i Sabratha", säger Othman Belbeisi, Libyenchef vid IOM, i ett uttalande.

Några av migranterna har skickats till läger i västra Libyen som normalt kontrolleras av Tripoliregeringen. IOM uppger att dessa läger – där villkoren är hårda och övergrepp vanliga – riskerar att bli överfyllda av de nya migranterna och att alternativ måste hittas.

TT-Reuters
ANNONS