Katastrofer som de pågående bränderna i Australien är att vänta framöver, enligt en ny FN-rapport. Arkivbild.
Katastrofer som de pågående bränderna i Australien är att vänta framöver, enligt en ny FN-rapport. Arkivbild. Bild: ABC/AP/TT

FN: Gångna årtiondet varmaste hittills

ANNONS

Det gångna decenniet var det varmaste som uppmätts, uppger FN:s väderorgan WMO i en rapport där man också varnar för att mer extremväder och mer händelser som de pågående bränderna i Australien är att vänta framöver.

WMO bygger sina uppgifter på flera olika källor, bland annat på mätningar som USA:s myndighet för luft- och rymdfart Nasa genomfört och från den brittiska väderlekstjänsten. Enligt WMO låg den globala temperaturen på 1,1 grader Celcius över genomsnittstemperaturen före industrialismens genombrott.

"Dessvärre kan vi förvänta oss mer extremt väderunder 2020 och under de kommande decennierna, pådrivet av rekordhöga nivåer av värmehöjande växthusgaser i atmosfären", säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas.

ANNONS

Förra året, 2019, var det näst hetaste som uppmätts och förra årtiondets hetaste år var 2016, då också väderfenomenet El Niño hade stor inverkan på temperaturerna.

ANNONS