Ett par gifter sig i en symbolisk ceremoni i Lima i Peru. Hbtq-personer i Peru vill få samma rätt att gifta sig som heterosexuella.
Ett par gifter sig i en symbolisk ceremoni i Lima i Peru. Hbtq-personer i Peru vill få samma rätt att gifta sig som heterosexuella. Bild: Rodrigo Abd/AP/TT

Hbtq-par i Peru vill få gifta sig

ANNONS

Elva samkönade par har gift sig i en symbolisk ceremoni i Perus huvudstad Lima.

Arrangemanget äger rum varje år på alla hjärtans dag för att uppmärksamma att hbtq-personer bör få samma rättigheter till äktenskap som heterosexuella i det konservativa sydamerikanska landet.

– Det här är en protest mot den peruanska staten, eftersom det verkligen är dags för det här landet att införa ett civilt äktenskap vilket vi, som peruaner, verkligen förtjänar och har rätten att få, säger Juan Carlos Martinez, som deltog i ceremonin tillsammans med sin partner.

Peru, som är mestadels katolskt, är ett av få länder i Latinamerika som inte har någon form av partnerlagstiftning för hbtq-personer.

ANNONS

Andra sydamerikanska länder som Argentina, Uruguay, Brasilien och Colombia har legaliserat homoäktenskap de senaste åren.

ANNONS