Huawei sparkar spionmisstänkt anställd

Huawei har avskedat den anställde som gripits i Polen, misstänkt för spionage, rapporterar statlig media i Kina. Samtidigt vill företaget understryka att företaget inte har något att göra med vad den kinesiske medborgaren anklagas ha gjort.

ANNONS
|

Företaget motiverar beslutet att sparka mannen med att händelsen gett företaget dåligt rykte.

Ytterligare en man greps på fredagen, en polsk medborgare. Enligt säkerhetstjänsten i landet är männen misstänkta för att ha spionerat för Kina med syfte att skada Polen. Den kinesiske mannen ska enligt polska medier tidigare ha arbetat vid Kinas konsulat i Gdansk.

Den polske medborgaren ska, enligt TVP, vara anställd vid telekombolaget Orange Polska, samt varit agent för polsk säkerhetstjänst.

Kinas ambassad i Warszawa har bett polska myndigheter att behandla fallet på ett rättvist sätt i enlighet med lagen och den gripnes rättigheter och intressen. Kinas utrikesdepartement vill få till ett möte med den gripne kinesiske medborgaren i Polen som misstänks för spionage, rapporterar statlig media i Kina.

ANNONS

Departementet "följer fallet noga" och vill se ett konsulärt möte så fort som möjligt.

De senaste månaderna har varit turbulenta för Huawei. I december greps det kinesiska telekombolagets finanschef Meng Wanzhou i Kanada, misstänkt för att bryta mot USA:s sanktioner mot Iran.

Amerikanska underrättelsetjänster har också hävdat att Huaweis teknik och utrustning skulle kunna användas av den kinesiska regeringen för spionage. Detta har lett till att flera länder övervägt att stoppa företaget från att bygga ut 5G-teknik i landet.

TT-AFP
Fakta: Huawei

Huawei grundades 1987 av Ren Zhengfei, pappa till finanschefen Meng Wanzhou. Bolaget har drygt 180000 anställda och omsatte 2017 omkring 92 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 816 miljarder kronor. Bolaget ägs av de anställda.

I april 2018 inledde amerikanska myndigheter en utredning mot Huawei för misstänkta brott mot USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea, enligt The Wall Street Journal.

Finanschefen Meng Wanzhou greps den 1 december i Vancouver misstänkt för att ha mörkat kopplingar till ett företag som trots USA:s sanktioner har försökt sälja utrustning till Iran. Hon släpptes senare mot borgen.

Bland andra USA och Storbritannien har valt att stoppa Huawei från att bygga 5G i deras länder med hänvisning till misstankar om spionage via telenäten. Flera andra länder överväger samma sak, däribland Sverige och Norge.

ANNONS