De franska Republikanernas avgående ledare Laurent Wauquiez. Arkivbild.
De franska Republikanernas avgående ledare Laurent Wauquiez. Arkivbild.

Ledaren för franska Republikanerna avgår

Trycket blev för hårt för franska Republikanernas partiledare Laurent Wauquiez, som avgår efter katastrofresultatet i EU-valet.

ANNONS
|

Beskedet var kanske inte helt oväntat med tanke på den senaste veckans kritik från folkvalda inom partiet som krävt en ny politisk riktning efter resultatet i EU-valet den 26 maj.

- Jag har bestämt mig för att ta ett steg tillbaka, säger Wauquiez i tv-programmet "Le Journal de 20H" på TF1.

- Jag avgår från min post som ordförande för Republikanerna.

ANNONS

I tv-programmet berättar en sammanbiten Wauquiez att han har ägnat mycket tid åt att reflektera över beslutet som han nu har fattat, men att han inte är bitter.

- För att uttrycka det ganska enkelt, segrarna är kollektiva och förlusterna är individuella. Det är så det är. Jag måste ta mitt ansvar, säger Wauquiez.

Den avgående partiledaren tillägger att han vill att den politiska högern återhämtar sig, och att han inte vill utgöra ett hinder.

Republikanerna skakades i grundvalarna när partiet endast fick 8,5 procent av rösterna i det senaste EU-valet och därmed hamnade på fjärde plats. Resultatet ska jämföras med de 21 procent som partiet fick i EU-valet 2014.

I fredags uppgav källor för Radio France att ett tjugotal av partiets ledamöter i nationalförsamlingen övervägde att bryta sig ur partigruppen.

TT
Fakta: Laurent Wauquiez

Representerar, liksom den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy, Republikanernas högerfalang. Wauquiez har sagt att han sett USA:s president Donald Trump som en källa till politisk inspiration.

Från staden Lyon och utbildad vid samma franska elituniversitet, ENA, som president Emmanuel Macron.

Tidigare minister i Sarkozys regering.

Regionpresident i Auvergne-Rhône-Alpes.

Valdes till ordförande för Republikanerna 2017.

Med parollen "högerns återtåg" har 44-årige Wauquiez tryckt på vikten av att försvara "den franska identiteten".

ANNONS