Libanons premiärminister Hassan Diab varnar för matkris. Arkivbild.
Libanons premiärminister Hassan Diab varnar för matkris. Arkivbild. Bild: Dalati Nohra/AP/TT

Libanons premiärminister varnar för matkris

Libanons premiärminister Hassan Diab varnar för akut livsmedelsbrist då priser stegrar och coronasmittan sprids. Många invånare har inte ens råd med baslivsmedel som bröd.

ANNONS

Matkrisen förvärras av att utländsk valuta, främst dollar, saknas. Banker och finansinstitut är försiktiga med att låna ut pengar och arbetslösheten ökar drastiskt, samtidigt som landet undlät betalning av utländska lån i mars.

"En gång var Libanon kornboden i Mellanöstern, men nu möts vi av en dramatisk utmaning som skulle ha varit otänkbar för tio år sedan: risk för en omfattande livsmedelskris" skriver Diab i den amerikanska tidningen The Washington Post på torsdagen.

"Svält kan bli den tändande gnistan som utlöser en ny migrationsvåg till Europa, en våg som kan destabilisera Mellanöstern ytterligare."

Diabs regering tillträdde i slutet av januari efter en upptrappning av protester mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor som fällde den tidigare regeringen. Demonstrationerna utlöstes då bland annat av det ekonomiska läget i landet.

ANNONS

Libanon har inlett samtal med Internationella valutafonden om stöd på 10 miljarder dollar, motsvarande omkring 97 miljarder kronor.

ANNONS