Det har länge varit oroligt i gränsområdet Syrien-Turkiet. Bild från EU-kommissionären Janez Lenarcics besök förra året.
Det har länge varit oroligt i gränsområdet Syrien-Turkiet. Bild från EU-kommissionären Janez Lenarcics besök förra året. Bild: IHA/AP/TT

Blodiga strider i norra Syrien

ANNONS
|

Över 50 liv har krävts i de senaste veckornas strider i Turkiet-kontrollerade områden i norra Syrien. Det uppger människorättsobservatoriet SOHR.

I området trängs flera brutala väpnade grupper, tillbakapressade till platser som Syriens diktatorn Bashar al-Assads styrkor inte når.

De flesta av de stupade i strider som rasat sedan den 8 oktober tillhörde Hayat Tahrir al-Sham (HTS), en extremiströrelse sprungen ur al-Qaida, rapporterar SOHR. Men även ett tiotal civila ska ha dödats.

Turkiet har haft problem att kontrollera de områden i Syrien man intagit som en buffertzon mot kriget. HTS har dragits in i strider mellan andra grupper, och enligt SOHR sker rörelsens offensiv nu med Turkiets goda minne. Ankara-regeringen har dock aldrig offentligt gett stöd till HTS.

ANNONS
ANNONS