Spaniens premiärminister Mariano Rajoy (PP) meddelar att han upplöser det katalanska parlamentet och utlyser nyval den 21 december.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy (PP) meddelar att han upplöser det katalanska parlamentet och utlyser nyval den 21 december.

Madrid håller nyval i Katalonien 21 december

Kataloniens ledare har tagit steget fullt ut och utropat självständighet. Den spanska regeringen svarar med att upplösa regionparlamentet och utlysa nyval till den 21 december. Premiärminister Mariano Rajoy meddelar också att Kataloniens regering och polischef får sparken.

ANNONS
|

Senaten i Madrid gav Mariano Rajoy grönt ljus att ta över styret av Katalonien kort efter att regionparlamentet utropat självständighet tidigare i dag.

Efter ett extra regeringsmöte meddelar Rajoy att regeringen agerat för att sätta direktstyret i verket. Bland annat har han bett författningsdomstolen att ogiltigförklara de beslut som fattats av regionparlamentet i Katalonien om självständighet, rapporterar Reuters.

- Vi anser att det är angeläget att lyssna på alla Kataloniens medborgare, så att de kan avgöra sin framtid och att ingen kan sätta sig över lagen å deras vägnar, säger Rajoy i ett tv-sänt tal.

ANNONS

Public service skonas

Åtgärderna att avsätta Kataloniens regering och polischef var väntade, liksom att ett nyval till regionparlamentet skulle hållas inom kort.

Men det noterades i spanska medier att de katalanska public servicebolagen – tv, radio och nyhetsbyrå – verkar ha skonats i en första vända. Uppgifter gör gällande att Rajoys högerparti Partido Popular (PP) var tvungna att backa på frågan om mediebolagen för att få fortsatt stöd från det största oppositionspartiet, socialdemokratiska PSOE.

Kataloniens största självständighetsrörelse ANC har manat offentliganställda att inte lyda order från Madrid och att utöva "passivt motstånd". Även regionpresidenten Carles Puigdemont manar anhängare att inte ta till våld.

Oppositionen tågade ut

Spaniens författningsdomstol inledde omedelbart processen emot den katalanska självständighetsdeklarationen. Riksåklagaren och andra parter har nu tre dagar på sig att lämna in inlagor, rapporterar Reuters.

Samtidigt meddelar det spanska åklagarämbetet att åtal mot Carles Puigdemont för uppror kommer att lämnas in i nästa vecka. Enligt spansk lag kan uppror straffas med upp till 30 år i fängelse. Liknande anklagelser kan komma att riktas mot andra medlemmar i regionregeringen och parlamentet.

Regionparlamentet i Barcelona fattade sitt historiska beslut efter en intensiv debatt som slutade med att oppositionen lämnande lokalen i protest.

- Vi utgör den katalanska republiken, som en självständig, suverän och demokratisk rättstat, sade den katalanska talmannen Carme Forcadell när hon läste högt ur den tiosidiga resolutionen som röstades igenom med 70 ja-röster, 10 emot och 2 blanka.

ANNONS

Hur ledamöterna röstade hölls hemligt för att försvåra för åklagarmyndighetens brottsutredningar mot separatisterna.

"Leve Katalonien!"

När rösterna räknats reste sig ledamöterna och sjöng Kataloniens nationalsång "Els segadors", och avslutade med att ropa "Visca Catalunya!" – "Leve Katalonien!".

Mindre än en timme senare röstade senaten i Madrid – där regeringspartiet Partido Popular har majoritet – under mer odramatiska former igenom regeringens förslag om att använda sig av grundlagens artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien.

- Allt det här har varit en kontinuerlig process med antidemokratiska beslut, som bryter mot lagen och mot spanska och europeiska värderingar, sade premiärminister Mariano Rajoy (PP) när han skulle motivera beslutet inför senaten.

TT

Fakta: Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Fakta: Självstyret och artikel 155

Spanien har 17 regioner med olika grader av självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

Artikeln är luddigt formulerad, och lämnar mycket utrymme för tolkningar av vad den tillåter.

Bland tänkbara åtgärder finns att ta över den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra och stänga det regionala parlamentet. Men i det här fallet börjar den spanska regeringen med att ta sikte på den högsta regionala ledningen.

Formellt är det Spaniens senat som, på regeringens förslag, godkänner åtgärderna under artikel 155. Senaten tar upp förslagen och planerar en omröstning klockan tio i dag.

Fakta: Självständighetsförklaringen

I det tio sidor långa förslaget som Junts pel Sí ("Tillsammans för ja") och stödpartiet CUP lagt fram för omröstning i Kataloniens parlament ges regionregeringen i uppdrag att driva igenom lagen om övergång till en katalansk republik som stiftades inför folkomröstningen.

Förordet är på fem sidor och delvis mer konkret: "Vi utgör den katalanska republiken, som en självständig, suverän och demokratisk rättstat."

Där motiveras även utropandet:

"Katalonien återställer i dag sin fulla självständighet, förlorad och väldigt efterlängtad, efter decennier av ärliga och lojala försök till institutionell samlevnad med nationerna på den iberiska halvön.

Sedan godkännandet av den spanska konstitutionen 1978 har den katalanska politiken spelat en nyckelroll med en exemplarisk attityd, lojal och demokratisk gentemot Spanien, med en djupt statlig känsla.

Den spanska staten har återgäldat den lojaliteten genom att neka erkännandet av Katalonien som en nation; genom att ge regionen ett begränsat självstyre, mer administrativt än politiskt under en centraliseringsprocess; genom en djupt orättvis ekonomisk behandling och en språklig och kulturell diskriminering.

[...]

De spanska institutionerna, som borde förbli opartiska, skydda de grundläggande rättigheterna och medla i politiska konflikter, har förvandlats till en part och ett verktyg i attackerna som lämnat de katalanska medborgarna utan skydd."

Källa: Kataloniens regionparlament

ANNONS