Skellettdelar från minst 14 mammutar har hittats i Tultepec i Mexiko.
Skellettdelar från minst 14 mammutar har hittats i Tultepec i Mexiko. Bild: Johan Hallnäs/TT

Massor med mammutben hittade i Mexiko

Fler än 800 mammutben har hittats i den hittills största upptäckten av kvarlevor efter den forntida jätten.

ANNONS

Arkeologerna gjorde fyndet i Tultepec i centrala Mexiko.

"Det här är det största fyndet i sitt slag som någonsin gjorts", skriver landets nationella institut för antropologi och historia i ett uttalande.

En del av skeletten bar tecken på att jakt hade förekommit vid platsen för mer än 14 000 år sedan, vilket får forskarna att dra slutsatsen att de funnit "världens första mammutfälla".

– Mammutar levde här i tusentals år. Flockarna växte, förökade sig, dog, jagades. De levde sida vid sida med andra arter, inklusive hästar och kameler, säger arkeologen Luis Cordoba.

I området där fynden gjorts levde enligt forskarna åtminstone fem mammutflockar och fynden kommer från minst 14 olika mammutar.

ANNONS

Mammutarna tillhörde underarten columbiamammut, som levde i dagens USA och Centralamerika.

Engelskspråkiga Mexico News Daily har tidigare rapporterat att de fossiliserade benen hittats vid grävarbeten på omkring sex meters djup. Området tros ha dominerats av ett grunt sjösystem för 12 000–14 000 år sedan.

Skellettdelar från minst 14 mammutar har hittats i Tultepec i Mexiko.
Skellettdelar från minst 14 mammutar har hittats i Tultepec i Mexiko. Bild: Inah/AFP/TT

Mammuten var ett elefantdjur och fanns i omkring 20 olika arter som levde på norra halvklotet, under en period från fyra miljoner år sedan till cirka fyra tusen år sedan.

De största var 4,7 meter i mankhöjd, och hade uppemot fem meter långa betar.

Huruvida människan kan ha varit en bidragande orsak till att en del mammutarter dog ut eller inte är omtvistat. Det finns forskning som tyder på att istidsmänniskor jagade och åt mammut, men handfasta bevis för en regelbunden jakt saknas. Vissa forskare menar att mammuten var ett alldeles för svårt djur att jaga, samtidigt som det fanns gott om andra, mindre, bytesdjur – som bison, saigaantilop och visent.

Källa: NE

ANNONS