Inrikesminister Theresa May har störst stöd för att bli ny brittisk premiärminister enligt två nya opinionsmätningar.
Inrikesminister Theresa May har störst stöd för att bli ny brittisk premiärminister enligt två nya opinionsmätningar.

Medvind för Theresa May i opinionen

Inrikesminister Theresa May har större stöd än förre Londonborgmästaren Boris Johnson för att bli ny brittisk premiärminister, enligt två nya opinionsmätningar. Men oavsett vem som efterträder David Cameron väntar en tuff tid.

ANNONS
|

Johnson och May är favorittippade till partiledarposten i Konservativa partiet och därmed till premiärministerposten. Johnson var en av de starkaste förespråkarna för att Storbritannien skulle lämna EU. May stöttade stannasidan, men hade ingen framskjuten roll i kampanjen, vilket skulle kunna vara en fördel nu.

- Att hon hållit en så låg profil kan bidra till att ena partiet. Men hon är ingen stor talare, medan Johnson är rolig när han framträder offentligt. Han är charmig och lockar väljare, säger Lena Karlsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet, som följer Storbritannien.

ANNONS

Stöd av 31 procent

Två nya opinionsmätningar ger May medvind. I en undersökning som gjorts för tidningen The Times får hon stöd av 31 procent av de konservativa väljarna mot 24 procent för Johnson. I maj hade May bara 14 procent mot 36 för Johnson.

I en annan mätning, som gjorts för The Independent, stöds May av 19 procent av väljarna mot 18 för Johnson. På tredje plats återfinns utbildningsminister Michael Gove som får fem procent. Den undersökningen visar att May har störst stöd bland väljare som sympatiserar med Konservativa partiet, Liberaldemokraterna och Labour. Johnson har täten bland dem som föredrar högerpopulistiska Ukip.

Den förre Londonborgmästaren har kritiserats för de vidlyftiga löften som han har gett under brexitkampanjen, men har klarat sig ur misstag och kritik tidigare. May anses ha en stor arbetskapacitet och kan gynnas av att hon har medelklassbakgrund och inte räknas till den yttersta eliten. Det som talar emot henne är att hon inte har någon tydlig grupp bakom sig i parlamentet.

- Men "stoppa Boris"-falangen föredrar ändå Theresa May. Hon skulle kunna sitta på samma mandat som Cameron, säger Lena Karlsson.

ANNONS

Eftersom Johnson har stått på motsatt sida i partiet är det troligt att han skulle utlysa nyval för att få ett eget mandat att leda landet. Med stor splittring även inom Labour anses han ha bra förutsättningar vid ett sådant scenario.

Ställer inte upp

Finansminister George Osborne, som var en stark förespråkare för att stanna i EU, har tidigare förekommit i spekulationerna, men har nu sagt att han inte är rätt person. Andra som har nämnts är arbets- och pensionsminister Stephen Crabb, energiminister Andrea Leadsom, utbildningsminister Nicky Morgan och arbetsmarknadsminister Priti Patel.

- Flera av dem inte har så mycket erfarenhet, men en kandidatur kan också vara en markering om att de vill ha en bra position i en ny regering, säger Lena Karlsson.

Osborne har varnat för att Storbritannien på grund av valresultatet måste dra ner på utgifterna och höja skatterna. Och för nästa premiärminister väntar en rad tuffa utmaningar, inte minst på grund av att landet dras med ett stort budgethål och har fått kreditbetyget sänkt sedan folket röstat för skilsmässan från EU.

ANNONS
Fakta: Så väljs ny partiledare

David Cameron tillkännagav i fredags att han ska avgå från premiärministerposten och som ordförande i Konservativa partiet. Beskedet kom efter att de som förespråkar att Storbritannien ska lämna EU vann folkomröstningen i torsdags. Cameron själv hörde till dem som förespråkade att landet ska stanna i unionen.

I fredags sade Cameron att han förutspådde att en efterträdare kan vara på plats tidigt i oktober. Men det Konservativa partiets valberedning har flyttat fram datumet. På tisdagen gavs beskedet att den nye ledaren ska vara på plats senast den 9 september.

Nomineringar till posten ska ha gjorts senast på torsdag.

Förre Londonborgmästaren Boris Johnson, som var lämnasidans frontfigur under folkomröstningskampanjen, hör till förhandsfavoriterna. Dit räknas också bland andra inrikesministern Theresa May, som förespråkade att Storbritannien ska stanna i EU.

Efter att kandidaterna har visat sitt intresse kommer partiets parlamentsledamöter att välja ut två kandidater. Vem som blir partiledare och nästa premiärminister avgörs sedan i en medlemsomröstning där Konservativa partiets kring 150000 medlemmar får poströsta.

Källa: AFP

ANNONS