Channel 9/AP/TT
Channel 9/AP/TT Bild: Duvan Joe fotograferad i Melbourne i onsdags.

Dödsdömd migrantduva kan klara livhanken

Brevduvan Joe, som tidigare i veckan fick en dödsdom av australiska myndigheter, kanske kommer att klara livhanken trots allt. Orsaken är att experter bedömer att USA-märkningen på hans ben inte är äkta.

ANNONS

Inledningsvis trodde myndigheterna att duvan flugit från Alabama i USA till en bakgård i Melbourne, en sträcka på 1 450 mil. Duvan fick namnet Joe efter den tillträdande presidenten Joe Biden, och blev internationellt känd.

Enligt märkningen på benet var Joe en tävlingsduva från USA, ett ursprung som gjorde att han bedömdes utgöra en så allvarlig risk mot landets känsliga ekosystem och viktiga fågelindustri att han måste avlivas.

Men nu har alltså experterna sagt sitt. Enligt dem ser märkningen ut att vara en kopia som kan köpas på nätet, en variant som ofta används av australiska fågelägare.

Det har också visat sig att Joe inte är av amerikansk tävlingsras, utan en lokal variant.

ANNONS

"De föds inte upp för att flyga långa distanser, de föds upp för att göra konster i luften. Så de är egentligen en uppvisningsfågel, säger Lars Scott från Pigeon Rescue Melbourne.

Hans bedömning att märkningen inte var riktig stöttas av organisationen American Racing Pigeon Union, som uppger att den amerikan som kopplats till märkningen sagt att Joe inte är hans.

– Fågeln märktes med vad som verkar vara en amerikansk identifikation — departementet försöker fortfarande fastställa äktheten, säger en talesperson för jordbruksdepartementet.

ANNONS