Vy från bron som utgör gränsen mellan den myanmariska Chin-provinsen och den indiska delstaten Mizoram, mindre än en mil från den plats där striderna nu pågår. Arkivbild.
Vy från bron som utgör gränsen mellan den myanmariska Chin-provinsen och den indiska delstaten Mizoram, mindre än en mil från den plats där striderna nu pågår. Arkivbild. Bild: Anupam Nath/AP/TT

Milisgrupp lämnar gränsstad i Myanmar

I gränsprovinsen Chin i nordvästra Myanmar har hårda strider mellan armén och lokala milisgrupper rasat de senaste dagarna. Nu uppger lokal milis att deras medlemmar lämnar staden Mindat på grund av risk för de civilas säkerhet.

ANNONS

– För att undvika konfrontation så retirerar vi – på grund av oro för skador på staden, säger en medlem i den lokala milisgruppen Chinlands Försvarsstyrka till Reuters.

Han tillägger att det i nuläget främst finns kvinnor och barn kvar i Mindat, en stad som i vanliga fall har en befolkning på 40 000, belägen drygt tio mil från den indiska gränsen.

– Då alla män och pojkar var inblandande i striderna så har de alla gett sig av.

Striderna i Chin-provinsen har gradvis blivit allt blodigare sedan militärjuntan i Myanmar tog makten i en kupp i februari i år. Efter kuppen har strider mellan militären och rebellgrupper som företräder olika minoritetsgrupper trappats upp runt om i landet. Militären har genomfört flera flygangrepp i landets norra och östra delar.

ANNONS

De många civila skadade och döda i Chin-provinsen har lett till kritik från bland annat USA och Storbritannien.

"Försvarets användande av krigsmateriel mot civila, som denna vecka i Mindat, är en vidare uppvisning i hur långt militären är beredda att gå för att hålla sig kvar vid makten. Militärens våld mot civila måste omedelbart upphöra", skriver den amerikanska ambassaden i Myanmar i samband med striderna.

ANNONS