En person i skyddskläder utanför ett sjukhus i Wuhan i Kina. Nu gör WHO ett nytt försök att hitta coronavirusets ursprung. Arkivbild.
En person i skyddskläder utanför ett sjukhus i Wuhan i Kina. Nu gör WHO ett nytt försök att hitta coronavirusets ursprung. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Nytt försök att hitta källan till viruset

ANNONS

Världshälsoorganisationen (WHO) har en ny plan för att försöka spåra ursprunget till covid-19. 26 forskare från hela världen har valts ut för att bilda en oberoende grupp – förhoppningsvis fri från intressekonflikter. Gruppen ska inte bara undersöka hur den här pandemin började utan även hur framtida virusutbrott kan bryta ut.

Tidigare i år reste WHO-experter till Wuhan i Kina för att hitta ledtrådar till virusets ursprung. De tror att det kan ha spridits från fladdermus till människa via ett annat djur, men efterlyser mer forskning för att kunna bekräfta tesen.

Expertgruppens slutsatser kritiserades för att ha varit dåligt underbyggda och färgade av kinesiska intressen. Kina har också avvisat uppföljande undersökningar.

ANNONS

Den nya panelen ( SAGO ) kan vara sista chansen att slå fast ursprunget till viruset sars-cov-2, enligt WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan.

ANNONS