Pingviner nära en chilensk forskningsstation på Antarktiska halvön, där nya värmerekord har noterats. Arkivbild
Pingviner nära en chilensk forskningsstation på Antarktiska halvön, där nya värmerekord har noterats. Arkivbild Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT

Nytt värmerekord i Antarktis

ANNONS

Ett nytt värmerekord har noterats i Antarktis. För första gången har temperaturer på över 20 grader Celsius uppmätts. Det skedde den 9 februari då forskare från Brasilien noterade plus 20,75 grader Celsius på ön Seymour.

Det är nästan en hel grad varmare än det tidigare rekordet, som sattes på ön Signy i januari 1982, rapporterar The Guardian.

Den 6 februari slogs det gamla värmerekordet på själva kontinenten Antarktis. Termometern på den argentinska basen Esperanza på Antarktiska halvön visade 18,3 grader. Det tidigare rekordet, från 2015, var på 17,5 grader.

De två rekorden från i år har ännu inte bekräftats av FN:s väderorgan WMO (World Meteorological Organization) men är i linje med den allmänna trenden där Antarktiska halvön och närliggande öar har blivit nästan tre grader varmare sedan förindustriell tid. Det är en av de platser på jorden där temperaturerna stiger snabbast, skriver The Guardian.

ANNONS
ANNONS