President Donald Trump vill sänka skatterna i USA.
President Donald Trump vill sänka skatterna i USA.

Omstridd skattereform den största på 30 år

Republikanerna i det amerikanska representanthuset föreslår den största skattereformen på 30 år. Efter många turer presenteras nu förslaget vars finansiering har splittrat partiet. I sin nuvarande form väntas skattepaketet öka statsskulden med 12 000 miljarder kronor.

ANNONS
|

När Donald Trump kampanjade för att bli USA:s president var en ny skattereform ett av hans viktigaste vallöften. Republikanen har lovat historiska skattesänkningar för det amerikanska folket och efter många turer läggs ett förslag nu fram i representanthuset.

Reformen är tänkt att förenkla skattesystemet, vanligt folk ska kunna fylla i sin deklaration på ett formulär stort som ett vykort är tanken. Bland annat föreslås att antalet skattesatser sänks från de nuvarande sju till tre eller fyra. Representanthuset behåller de populära avsättningarna till medelklassamerikanens pensioner, samtidigt som avdragen för husägare begränsas. Det omfattande reformpaketet beräknas öka statskulden med 12000 miljarder kronor.

ANNONS

Bolagsskatten föreslås permanent sänkas från 35 procent till 20 procent. Ett krav från Trump som tidigare aviserat att en sänkning över 30 procent inte var förhandlingsbart. Antalet enskilda inkomstskatter ska komprimeras och fastighetsskatten på multimiljonsbostäder ska vara slopade till 2024, skriver The Wall Street Journal. En stor lättnad för de allra rikaste.

Splittrat parti

Republikanerna har dock haft svårt att enas kring hur skattesänkningarna ska finansieras. En stötesten har exempelvis varit ett förslag om att ta bort skatteavdrag på lokal och delstatsnivå för att kompensera för skattesänkningarna. Ett annat omtvistat förslag har varit en begränsning på hur mycket pengar som amerikanerna kan placera på sina pensionskonton, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Problemen att hinna färdigt med skatteplanen i tid signalerar potentiella problem framöver när kongressledamöterna ska försöka hitta stöd för det historiska men kontroversiella förslaget – den första större amerikanska skattereformen på över 30 år.

Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi säger i ett uttalande att den "kaotiska förseningen" visar på att Republikanerna "driver ett halvbakat skatteförslag med förödande konsekvenser för arbetare och medelklassamerikaner".

Ambitiös tidsplan

Trump hoppas att skattereformen ska godkännas av representanthuset före thanksgiving den 23 november och av hela kongressen före årsskiftet. Men det kommer med all sannolikhet inte att hända, eftersom lagförslaget är så omfattande och läggs fram bara några veckor innan kongressen går på ledighet.

ANNONS

Sammanfattningen av förslaget är ett utkast för lagstiftning, men förväntas genomgå fler förändringar under de kommande veckorna. Det kommer sannolikt ta månader innan de färdiga förslaget når kongressen.

Trots att Republikanerna har majoritet i både senaten och representanthuset har partiet haft problem att få igenom några större lagförslag i kongressen.

TT-Reuters-AP
Fakta: Lovar skattemirakel

USA:s nya skattereform kommer att bli en mirakelkur som landet aldrig förr har upplevt, lovade president Donald Trump när han i september presenterade ett av sina viktigaste vallöften på ett möte i Indiana. Han har bland annat föreslagit kraftigt sänkt skatt för bolag och sänkt inkomstskatt för hushållen.

Presidenten har garanterat att åtgärdspaketet, som han kallar en historisk skattesänkning för det amerikanska folket, kommer att resultera i ökad tillväxt, bättre välfärd och mer jobb när amerikanska företag gynnas.

Skattereformen har tagits fram av det republikanska ledarskapet i senaten och representanthuset i samarbete med Vita huset. Nu måste kongressens politiker förhandla om hur skattesänkningarna ska finansieras, en fråga som har splittrat det republikanska partiet.

ANNONS