Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Arkivbild.
Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Organisation: Fler avrättas i Saudiarabien

I fjol avrättades 184 personer i Saudiarabien, den högsta siffran sedan 2013, enligt människorättsorganisationen Reprieve. Flera avrättades för att ha deltagit i planeringen av fredliga demonstrationer.

ANNONS

88 saudiska medborgare, 90 personer som inte är medborgare i landet, och ytterligare sex personer med oklar nationalitet avrättades i Saudiarabien under 2019. Detta enligt den brittiska människorättsorganisationen Reprieve, som arbetar mot dödsstraff och tortyr. Det är det högsta antalet sedan Reprieve 2013 började räkna hur många som dödades i landet.

Den 23 april avrättades 37 personer, varav tre var barn när de begick det brott som ledde till dödsstraffet. Flera av de avrättade hade dömts för terrorism, vilket enligt Reprieve kan handla om att man deltagit i planeringen av en fredlig demonstration. Andra brott med dödstraff i straffskalan enligt landets sharialagar är utomäktenskapligt sex, hädelse, homosexualitet och häxeri. Den klart vanligaste metoden för avrättningar är halshuggning med svärd.

ANNONS

Så här långt har fyra avrättningar skett i Saudiarabien under 2020, enligt Reprieve.

– Ett land som torterar och avrättar barn borde vara paria, inte förbereda nästa G20-möte, säger Reprieves ledare Maya Foa i ett pressmeddelande.

Nästa G20-toppmöte kommer att anordnas i Saudiarabiens huvudstad Riyadh i november 2020, eftersom landet nu innehar presidentskapet i G20. Ett av presidentskapets tre mål är att "stärka människor genom att skapa förutsättningar för alla – särskilt kvinnor och ungdomar – att leva, arbeta och trivas".

Henning Eklund/TT

De permanenta medlemmarna i G20 är, som namnet antyder, 20 till antalet: Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA samt EU. Initiativet till gruppen togs 1999 som en reaktion på finanskrisen i Asien.

Sedan 2008 hålls årliga toppmöten, då medlemsländernas ledare deltar. Värdskapet och presidentskapet växlar mellan länderna. I december blev Saudiarabien första arabland att inneha presidentskapet för G20, då man tog över från Japan.

G20 har ingen formell beslutskraft, men mötena utmynnar i gemensamma riktlinjer för medlemmarna.

Källor: Globalis, G20, Ritzau

ANNONS