En gränsvakt vid en del av den gränsbarriär som separerar mexikanska Tijuana från amerikanska San Diego.
En gränsvakt vid en del av den gränsbarriär som separerar mexikanska Tijuana från amerikanska San Diego.

Pentagonchef tyst om nödpengar till mur

USA:s Pentagonbas Patrick Shanahan säger att han ännu inte bestämt sig om en mur mot Mexiko är att betrakta som en militär nödvändighet. Det kan få betydelse för om försvarsdepartementets pengar kan användas till det under ett nödläge.

ANNONS
|

USA:s president Donald Trump har utlyst ett nationellt nödläge för att kunna finansiera bygget av en gränsmur mot Mexiko, beslut ett av hans löften under presidentvalskampanjen.

Han har däremot inte lyckats få loss medlen från en motsträvig kongress, och genom sitt kontroversiella beslut att förklara nödläget kan presidenten runda kongressen och i teorin använda sig vissa delar av försvarsdepartementets anslag för att finansiera bygget.

Men då krävs enligt lag att försvarsministern beslutat att det rör sig om en militär nödvändighet.

Inga beslut fattade

- Vi har hela tiden räknat med att det här kommer att skapa mycket uppmärksamhet och eftersom pengar potentiellt kan komma att flyttas, så kan du tänka dig vilka bekymmer det skapar, säger tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan och fortsätter:

ANNONS

- Vi har väldigt medvetet inte fattat några beslut, men vi har identifierat stegen vi behöver ta för att fatta besluten.

En initial analys har gjorts som Shanahan säger att han kommer att börja titta på i dag, söndag.

Mer pengar

Enligt en anonym källa i försvarshögkvarteret Pentagon så kommer Shanahan antagligen godkänna att 3,6 miljarder dollar förs över från militärens byggnadsbudget. Ytterligare 2,5 miljarder kan komma från pengar som ska användas för drogförebyggande insatser av militären. Om siffrorna stämmer innebär det en högre kostnad för murbygget än vad Trump begärt av kongressen.

- Alla de här pengarna är tilldelade andra projekt, så det handlar till syvende och sist om vad du är beredd att byta bort, säger Shanahan.

TT-Reuters
Bakgrund: USA:s gräns och president Trump

Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s president Donald Trump.

Under sitt första år vid makten 2017 väckte han uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som utmanades i domstol men senare trädde i kraft i nedbantad form. Trump utlovade även tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa.

I april i fjol stramades migrationspolitiken åt, då det meddelades att nolltolerans råder mot olaglig invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397000 personer för sådana brott. Det var fler än 2017, men färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400000 gripanden och betydligt färre än rekordåret 2000 då över 1,6 miljoner människor greps.

Under en period i somras innebar nolltoleransen även att närmare 2000 små barn, som ju inte kan åtalas, skildes från sina föräldrar och placerades i boenden. Det ledde till enorma protester, och efter en tid stoppade Trump separationerna med ett dekret.

Under hösten gjorde presidenten flera uppmärksammade verbala utspel mot en så kallad migrantkaravan med flera tusen centralamerikaner som vandrade mot USA. Soldater skickades till gränsen inför deras ankomst.

I budgetförhandlingarna i höstas begärde han 5,7 miljarder dollar för att bygga sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av USA:s statsapparat under vilken 800000 statsanställda permitterades.

Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för gränsmuren.

ANNONS