En man vaccineras i den israeliska staden Ramat Hasharon.
En man vaccineras i den israeliska staden Ramat Hasharon. Bild: Sebastian Scheiner/AP/TT

Protest mot vaccinering i Israel

Några hundra personer protesterade under lördagen i Tel Aviv mot covidvaccineringen och nya restriktioner i Israel. Landet börjar på söndagen vaccinera barn mellan fem och elva år som är i riskgrupp.

ANNONS

På söndagen börjar myndigheterna också erbjuda en tredje dos av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 till personer över 60 år.

Åtgärderna kommer samtidigt som antalet nya smittade stiger till en nivå landet inte har sett på flera månader. Det senaste dygnet har drygt 2 400 nya fall rapporterats, den högsta siffran sedan i mars.

Den nya vågen av coronaviruset i Israel drivs av deltavarianten och är ett hårt bakslag efter att landets unika vaccinationskampanj tidigare i år fick antalet nya smittade att falla från 10 000 per dag till färre än 100.

Närmare 60 procent av Israels 9,3 miljoner invånare har fått två vaccindoser, främst från Pfizer-Biontech – men runt en miljon israeler har valt att inte vaccinera sig, trots att de är berättigade till vaccin.

ANNONS

Bland vaccinmotståndarna som demonstrerade under lördagen syntes skyltar som kallade pandemin en bluff och likställde vaccin med nazisterna.

För att stoppa smittspridningen har myndigheterna de senaste dagarna återinfört munskyddskrav och vaccinpass krävs för exempelvis besöka gym och restauranger.

Israels hälsominister Nitzan Horowitz säger till israelisk tv att en hårdare nedstängning inte är att vänta.

– Ekonomin måste förbli öppen, förklarar han.

– Jag vill undvika en nedstängning till varje pris. Allt är öppet, men det vi behöver är munskydd och vaccin.

ANNONS