Mark utanför Burragate täckt av brandrök i lördags.
Mark utanför Burragate täckt av brandrök i lördags. Bild: Rick Rycroft/AP/TT

Regnet rensar Melbournes röktunga luft

Grå brandrök låg tung över Melbourne under onsdagsmorgonen. Ett efterlängtat lågtryck rensade luften något, men kom också med varningar för översvämningar.

ANNONS

Melbournes räddningstjänst fick under tidiga onsdagen över hundra samtal om att invånare hade andningssvårigheter – 75 procent mer än det normala.

Stadens flygplats fick stänga en startbana, vilket ledde till förseningar, och tennisspelarna som kvalar till Australian Open kunde under morgonen inte spela.

Under eftermiddagen förbättrades luftkvaliteten, men till priset av kraftigt regn och varningar för nya svårigheter över stora delar av delstaten Victoria.

– Håll utkik efter de mörka, illavarslande molnen som kommer från norr, för de kommer med kraftigt regn som kan leda till översvämningar, varnade Kevin Parkyn vid meterologiska myndigheten BOM på en presskonferens på morgonen.

Dödsfall kopplat till bränderna

Regnet kunde förhoppningsvis hjälpa brandmännen att bekämpa de 16 bränder som fortsatt brinner i delstaten, men med så mycket mark som redan brunnit varnade han för att brandmännen kan få kämpa mot vattnet istället.

ANNONS

– Åskovädren koncentrerar regnet så att det kommer mycket nederbörd under en väldigt kort period, sade Kevin Parkyn.

Och, sade han, när regnet dragit förbi kan brandröken komma tillbaka lika kraftig som tidigare.

Under dagen ökade antalet döda ytterligare i bränderna. Det handlar om en man som avled den 30 november förra året, och som myndigheterna nu klassat som dödsfall i samband med att han försökte begränsa bränder utanför Gelantipy i Victoria.

Mallacoota fick post

Men dagen kom även med goda nyheter,

Försvarsmakten kämpade med att röja den enda vägen till lilla Mallacoota på östkusten. När de var klara kunde staden fira nya leveranser av vatten och post – den första postleveransen sedan den 27 december i fjol.

Under årets första dagar evakuerades över 1 500 personer av militären från staden. De hade då tagit skydd vid stranden, och var där beredda på att hoppa ned i vattnet, innan eldfronten ändrade riktning.

Martin Yngve/TT

ANNONS