En grupp vandrare korsar Aletschglaciären, en glaciär som krymper allt mer. Arkivbild.
En grupp vandrare korsar Aletschglaciären, en glaciär som krymper allt mer. Arkivbild. Bild: Laurent Gillieron/Keystone via AP/TT

Smältande glaciärer avslöjar unika fynd

Alpernas glaciärer smälter allt mer. "Illavarslande" säger glaciärforskare – "spännande" säger arkeologer. För de smältande isarna avslöjar unika fynd som bevarats intakta i tusentals år, fynd som dock snart kan vara borta.

ANNONS

Både snömängden och glaciärernas storlek i alplandet är detta år rekordlåga, visar en färsk studie gjord av det schweiziska glaciärcentret GLAMOS.

Hela 2 procent av glaciärernas volym har försvunnit enbart under 2020 visar studien. Minskningen är i linje med utvecklingen de senaste tio åren men takten bör ändå ses som "mycket illavarslande" enligt studieförfattaren Matthias Huss.

– Det är snäppet lägre än de senaste tre åren, då vi såg extremt höga temperaturer, men det är ändå mycket massa som gått förlorad, säger forskaren och lägger till att 2 procent "verkligen är en hel del".

Studien visar att snötäcket på Alpernas största glaciär Aletsch nu är det tunnaste sedan observationer påbörjades för nästan hundra år sedan.

ANNONS

Tidigare studier visar att 95 procent av alpernas 4 000 glaciärer kan ha försvunnit inom de kommande hundra åren.

Det som göms i snö

De krympande isarna är dock inte endast av ondo. Smältningen har nämligen skapat nya unika möjligheter vad gäller arkeologi.

Tidigare trodde arkeologer att förhistoriens människor undvek de svårframkomliga glaciärerna i Alperna.

En teori som kullkastades 1991 när tyska klättrare upptäckte kvarlevorna av Ötzi, en man som levde för över 5 000 år sedan och vars kropp bevarats i isen.

Sedan dess har en uppsjö av arkeologiska fynd gjorts i Alpernas glaciärer där organiska material så som läder, trä, tyg och växter bevaras i isen på ett unikt sätt.

Tiden knapp

– Det är spännande för vi hittar sådant vi inte hade kunnat hitta under normala utgrävningar, säger arkeologen Regula Gubler vars team nyligen hittade en flätad rem av växtfibrer som tros vara nära 6 000 år gammal.

Men tiden är knapp. När föremålen väl tinat fram måste de snabbt tas om hand om för att inte förstöras av väder och vind.

– Det är ett mycket kort tidsfönster. Inom 20 år så kommer de här fynden att vara borta och den här isen kommer att vara borta. Det är lite stressigt, avslutar arkeologen.

Fakta: Glaciärer

En glaciär är en ismassa som rör sig under sin egen tyngd och som bildats av anhopning och omvandling av snö.

När ismassans tjocklek överstiger 30 meter blir spänningarna så stora att massan långsamt börjar deformeras och röra sig.

Cirka 10 procent av jordens landareal täcks av glaciärer, varav 91 procent finns i den antarktiska inlandsisen.

Den totala volymen av alla jordens glaciärer är runt 33 miljoner kubikkilometer.

Runt tre fjärdedelar av jordens färskvattensresurser finns infrusna i glaciärer. Denna volym utgör mindre än två procent av jordens totala vattenförråd – men om allt smälte skulle världshavens yta höjas med cirka 70 meter.

I Sverige finns närmare 300 glaciärer, de flesta relativt små. Den största i landet är Stuorrajekna med 12,5 kvadratkilometer.

Europas största fastlandsglaciär, Jostedalsbreen, ligger i Norge och är 486 kvadratkilometer stor.

Källa: NE

ANNONS