Studien visar: Däggdjur kan andas genom sitt anus

Japanska forskare har visat att det är möjligt för däggdjur att ta in syre via sitt anus. De hoppas nu att tekniken ska användas på människor, skriver The Japan Times. ”Det är en provocerande tanke och de som först stöter på den vill uttrycka förvåning”, säger Yaleforskaren Caleb Kelly i en kommentar.

ANNONS
|

Fascinationen över hur vissa vattendjur i nödsituationer kan andas genom sina tarmar fick forskare vid Tokyos medicinska och odontologiska universitetet att fundera om samma kunde gälla för däggdjur.

De genomförde därför experiment på möss, råttor och grisar genom att föra in syre i gasform via ändtarmen. De förde också in syrerikt lavemang samma väg.

De fixade injektionen för att skapa både inflammationer och ökade blodflöden hos försöksdjuren, vilket visade på experimentets effektivitet.

Ändtarmen har maskar av fina blodkärl vilket gör att mediciner som förs in via anus snabbt absorberas av blodomloppet, säger forskaren Ryo Okabe som lett projektet till The Japan Times.

ANNONS

Enligt forskarna kan rönen även vara applicerbara på människor med andningssvårigheter, främst som ett komplement till respiratorer.

Forskare: ”En provocerande tanke”

Forskningslaget hoppas nu kunna testa tekniken på människor. Enligt medforskaren Takanori Takebe kan människor med andningssvårigheter hjälpas genom att få syre denna väg.

Forskarna är dock medvetna om att metoden kan upplevas som kontroversiell.

Caleb Kelly på den medicinska fakulteten vid Yales universitet, skriver i en kommentar att de nya forskningsrönen bör tas på allvar.

"Det är en provocerande tanke och de som först stöter på den vill uttrycka förvåning.”

"Men, när man tittar på den potentiella kliniska nyttan av det som Okabe och hans kollegor presenterat framstår den som en lovande vårdform som förtjänar vetenskapligt och medicinskt intresse.”

Tekniken kan spela en särskild roll när det finns ett underskott av respiratorer, vilket många gånger varit fallet under pandemin, tillägger Caleb Kelly

ANNONS