Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov med talibanföreträdare vid fredskonferensen i Moskva.
Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov med talibanföreträdare vid fredskonferensen i Moskva.

Talibaner i Moskva för fredssamtal

En talibansk delegation har för första gången deltagit i en diplomatisk konferens i Ryssland om fred i Afghanistan. Direkta samtal med Kabulregeringen är ännu inte aktuella för talibanerna.

ANNONS
|

Fredagens konferens i Moskva understryker den ryska ambitionen att spela en viktig roll i den afghanska fredsprocessen.

Afghanistans regering lät inga officiella representanter delta. I stället kom företrädare för landets fredsråd, en organisation som övervakar fredsansträngningarna. De upprepade president Ashraf Ghanis erbjudande om att inleda fredssamtal utan förhandsvillkor.

- Vi diskuterade direkta samtal med talibanerna och bad dem välja plats och starttid, säger Ehsan Tahuri, fredsrådets talesperson, till den ryska nyhetsbyrån Ria.

ANNONS

Den talibanska delegationen å sin sida upprepade sitt krav på att USA måste dra tillbaka sina styrkor från Afghanistan, där de stöder regeringssidan.

I oktober bekräftade talibanrörelsen och USA att de träffas i Qatar för direkta samtal om ett slut på konflikten i Afghanistan. Nu förbereder det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad en ny samtalsrunda med talibanerna.

Enligt talibanrörelsens talesperson Zabihullah Mujadid handlar samtalen i Qatar om "ett fredligt slut på invasionen i Afghanistan", med anspelning på det USA-ledda ingripandet 2001 som gjorde slut på talibanregimens styre.

TT-Reuters
Bakgrund: Kriget i Afghanistan

Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Terrornätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom, hade en fristad hos talibanrörelsen som då kontrollerade Afghanistan. USA gick in för att beröva talibanerna makten som de hade haft sedan 1996.

När insatsen var som störst stred omkring 130000 soldater från Natostyrkan Isaf i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige.

Trots att det fortfarande är våldsamt och osäkert i Afghanistan avslutades Isafs stridande uppdrag officiellt den 31 december 2014. Ansvaret för säkerheten i landet hade då i flera år successivt överförts till afghanerna själva. Det nuvarande uppdraget kretsar kring utbildning, rådgivning och stöd.

Efter 2014 fanns det i landet cirka 8400 amerikanska soldater och runt 5000 från övriga Natoländer. USA:s president Donald Trump har det senaste året genomfört en viss ökning, nu finns cirka 14000 amerikanska soldater i Afghanistan. Trump har också lämnat över många av de strategiska besluten om exempelvis flygräder till lokala militära befälhavare till skillnad från företrädaren Barack Obama som var mer restriktiv med vad USA:s trupper fick göra.

ANNONS