Theresa May framträder efter ett dagslångt sammanträde med sin regering i brexitfrågan.
Theresa May framträder efter ett dagslångt sammanträde med sin regering i brexitfrågan.

Theresa May ber EU om mer tid

Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelar att hon är redo att skjuta upp utträdet ur EU ytterligare en tid. May bjuder även in Labourledaren Jeremy Corbyn till nya samtal för att bryta dödläget i brexitfrågan.

ANNONS
|

Efter ett maratonmöte med sin regering förklarade May att hon vill be EU om att skjuta fram brexit ytterligare en tid, men som längst till den 22 maj, för att undvika att britterna tvingas delta i valet till EU-parlamentet.

- Vi kommer att behöva ytterligare en förlängning av artikel 50, en som är så kort som möjligt och som leder till att vi antar ett avtal. Och vi behöver vara tydliga med att syftet med förlängningen är att vi kan lämna på ett lugnt och ordnat sätt, säger May.

ANNONS

- Jag erbjuder mig att sitta ner med ledaren för oppositionen och försöka enas om en plan som vi båda bör hålla fast vid för att se till att vi kan lämna EU och att vi gör det med ett avtal, fortsätter hon.

Corbyn tackar ja

Labourledaren Jeremy Corbyn säger att han gladeligen deltar i sådana samtal, rapporterar den brittiska nyhetsbyrån PA via Twitter.

Theresa May vidhöll att en eventuell uppgörelse med Corbyn måste bygga på det förslag till utträdesavtal som hon har lagt fram, och som upprepade gånger har avvisats av parlamentet.

Om de inte kommer överens om en kompromiss kommer underhuset att få ta ställning till en rad möjliga alternativ, sade hon också. och lovade att regeringen skulle foga sig i parlamentets vilja.

May sade också att hon är redo att lämna EU den 12 april utan utträdesavtal, men att hon fortfarande tycker att det bästa för Storbritannien är att sluta ett avtal med EU.

Manar till tålamod

EU har redan gått med på att skjuta fram det brittiska utträdet från den 29 mars till den 12 april, just för att undvika att det sker utan att ett avtal är på plats.

ANNONS

"Även om vi, efter i dag, inte vet vad resultatet blir, så låt oss vara tålmodiga", skriver EU:s permanente ordförande Donald Tusk på Twitter.

Unionens chefsförhandlare har konstaterat att den är beredd på ett avtalslöst utträde och att det blir allt troligare för varje dag som går.

Frankrikes president Emmanuel Macron sade tidigare på tisdagen att han var öppen för en förlängning på vissa villkor, men att man inte kan utgå ifrån att det sker per automatik.

De övriga medlemsländerna har begärt besked från Storbritannien senast på onsdag i nästa vecka, den 10 april, då stats- och regeringscheferna samlas till ett extrainsatt brexitkrismöte i Bryssel.

"För första gången"

Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik, bedömer att Theresa May är mycket angelägen om att inte behöva begära en ytterligare förlängning bortom den 22 maj och att hon nu för första gången öppnar för att modifiera villkoren.

- Hon accepterar nu för första gången att hennes eget avtal i nuvarande form inte har någon realistisk chans att ta sig igenom underhuset, säger Aylott till TT.

ANNONS

Hittills har huvudintressena i frågan lett till total blockering i det djupt polariserade underhuset.

- Det är inte helt otänkbart att någon slags kompromiss skulle kunna nås mellan May och Corbyn, kanske något som innebär en tullunion (med EU) och någon slags förhållande med den inre marknaden.

- Men mer sannolikt är att regeringen håller egna vägledande omröstningar för att hitta fram till modifieringar.

TT: Är det realistiskt att vänta sig ett besked till den 10 april?

- Ja, det tror jag. Men vad det beskedet blir återstår att se, svarar Nicholas Aylott, som anser att ett avtalslöst brexit fortfarande är mycket osannolikt, trots vad som hörs från huvudstäder i EU.

ANNONS
TT
Fakta: Brexit-nej i parlamentet

Det brittiska parlamentets underhus höll den 1 april fyra omröstningar om alternativa brexitlösningar, med följande resultat.…

Parlamentet har sedan i januari dessutom hållit tre omröstningar om premiärminister Theresa Mays utträdesavtal med EU. Samtliga har förlorats av regeringen:

Fakta: Mays utträdesavtal

EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds en övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och EU-tillstånd slutar gälla omedelbart, eventuellt redan från den 13 april.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation har både EU och Storbritannien förberett nödåtgärder. En lång rad tillfälliga regler för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken har godkänts av EU:s medlemsländer och EU-parlamentet på förslag från EU-kommissionen. På EU-kommissionens webbplats finns också 88 noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.

ANNONS