Klimataktivisten Greta Thunberg håller presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg.
Klimataktivisten Greta Thunberg håller presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg.

Thunberg i EU: Jag vill att ni får panik

Hon är glad över att göra nytta och hoppas att alla lyssnar. Men framför allt vill klimataktivisten Greta Thunberg att världen agerar för att rädda miljön.

ANNONS
|

Inför EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott i Strasbourg bjuder 16-åringen från Stockholm återigen på en skarp maning till politikerna.

- Jag vill att ni får panik. Jag vill att ni ska agera som om huset brinner, säger svenskan.

- Många politiker har sagt åt mig att panik inte leder till något bra, och det håller jag med om. Men om huset brinner och man vill behålla det så krävs ett visst mått av panik, konstaterar Thunberg.

ANNONS

Applåder

Talet får ledamöterna att stundtals brista upp i spontana applåder – inte minst när Thunberg själv får kämpa med orden när hon ska beskriva konsekvenserna för världens djur- och naturliv.

- Notre-Dame kommer att byggas upp igen. Jag hoppas att dess grund är stark och att vår grund är ännu starkare – men jag är rädd för att det inte är så, säger hon.

- Vårt hus faller samman och vi har allt mindre tid på oss och ändå händer egentligen ingenting. Alla och allt måste förändras, manar Greta Thunberg i Strasbourg.

Ny ledarstil?

Uppmärksamheten kring henne fortsätter att växa runtom i Europa och världen. Thunberg har nominerats till Nobels fredspris och täckt otaliga förstasidor med sina framträdanden vid olika demonstrationer.

Svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) är en av dem som fascineras, inte minst över hennes förmåga att få unga att engagera sig.

ANNONS

- Det är otroligt fascinerande. Det är som proppen har släppt. Unga människor vill ta ställning, i hennes fotspår, säger Federley och kallar till och med Thunbergs stil för "en ny typ av ledarskap".

"Hoppas de lyssnar"

Klimatkampen har fört Greta Thunberg kors och tvärs över Europa – med tåg – och skapat enorm uppståndelse och uppmärksamhet.

Och än har hon inte tröttnat.

- Jag har inget emot att hålla på. Personligen är jag glad över att kunna känna mig behövd och att jag gör något viktigt. Det är viktigt för folk att känna – fler borde få det, säger hon på en kort pressträff i Strasbourg.

Om hon verkligen kan få politiker att agera är en annan sak.

- Det får vi se. Men jag hoppas att de lyssnar, säger Greta Thunberg.

ANNONS
Strasbourg, TT:s korrespondent
Fakta: Greta Thunberg

Greta Thunberg, född 2003, har sedan i somras skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med löftet om att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015.

Thunbergs agerande har inspirerat mängder av skol- och gymnasieungdomar i andra länder att också manifestera för klimatet. Samtidigt har hon själv blivit inbjuden att tala vid exempelvis FN:s klimatkonferens i Polen i höstas, Världsekonomiskt forum i Davos i januari och EU-parlamentet i Strasbourg.

Thunberg är barn till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman. Farfar Olof Thunberg är dessutom välkänd för många som berättarröst i filmer och sagor om björnen Bamse.

ANNONS