Turkiets oväntade plåga: Havssnor

Rekordmängder av illaluktande grått så kallat "havssnor" kantar stränderna söder om Istanbul. Nu vill Turkiets miljöminister att medborgarna går man ur huse för att städa undan sörjan.

ANNONS
|

Turkiet brottas med rekordstora ansamlingar av grå gegga – så kallat havssnor. Geggan består av slemliknande organiskt material som finns i havet i Marmarasjön söder om Istanbul.

Myndigheter och landets miljöminister försöker nu ta krafttag mot snoret. Miljöministern Murat Kurum har därför bett alla medborgare om hjälp att städa upp stränderna i Turkiets största havsstädning någonsin.

Stora delar av landets kust har täckts av snoret och fiskare har fått problem att försörja sig.

Även det marina livet hotas.

– Häromdagen såg jag 20-30 räkor ligga ovanpå havssnoret. Alla döda. De hade hoppat upp och fastnat, de kunde inte ta sig tillbaka ner i vattnet, säger fiskaren Muhterrem Guldane till en lokal tv-kanal.

ANNONS

Krav på att Erdogan agerar

Den grå sörjan är inte giftig men farliga bakterier som kolera kan få fäste och frodas i snoret.

Miljöförstöring i området tros vara anledningen till det inträffade. Snoret har orsakats av överskott av alger i havet som har blockerat solen och reducerat syret för djuren i havet. Algerna har ökat tack vare de senaste decenniernas temperaturökningar och havsföroreningar, uppger Muharrem Balci, biologiprofessor vid Istanbuls universitet, för The Guardian.

Händelsen har även fått politiska efterverkningar och ställt krav på agerande från president Recep Tayyip Erdogan. Bland annat att Turkiet ska skriva på Parisavtalet.

– Vi kommer att rädda våra hav från det här, och vi kommer att börja med Marmarasjön. Min rädsla är att detta sprider sig till Svarta havet. Självklart har temperaturhöjningen på grund av klimatförändringar spelat en stor roll, säger presidenten enligt Euronews.

ANNONS