Människor köar utanför Inussivik arena i Nuuk, en av vallokalerna under tisdagens parlamentsval på Grönland.
Människor köar utanför Inussivik arena i Nuuk, en av vallokalerna under tisdagens parlamentsval på Grönland. Bild: Emil Helms/AP/TT

Vänstern segrade – Grönland mot maktskifte

Maktskifte väntar på Grönland efter att vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit (IA) blir öns största parti. Oppositionens valseger kan innebära att det blir svårt att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som gömmer sig under isen.

ANNONS

Oppositionspartiets seger står klar efter att i stort sett alla röster räknats. IA puttar därmed ned socialdemokratiska Siumut från platsen som största parti i inatsisartut (landstinget).

Vallokalerna stängde vid midnatt svensk tid och strax efter klockan åtta hade rösterna från 68 av landets 72 vallokaler räknats.

Inre spänningar

För blott andra gången på över 40 år blir det alltså inte socialdemokratiska Siumut som får bilda regering. Vilket parti IA, som också styrde 2009–2013, kommer att bilda koalition med är ännu oklart.

Det socialdemokratiska partiet har inför valet brottats med inre spänningar. I november bytte man ordförande, något bedömare tror kan ha missgynnat partiet i valet.

ANNONS

En central fråga inför valet har varit det stora gruvprojekt som Australienbaserade Greenland Minerals planerar på ön.

Gruvprojekt vattendelare

Bolaget vill ta upp tre miljoner ton malm varje år för att ur denna utvinna sällsynta jordartsmetaller samt uran. Jordartsmetaller behövs bland annat i tillverkningen av datorchipp, batterier och telefoner.

Gruvprojektet har agerat vattendelare i det internationellt uppmärksammade valet.

Siumut stödjer det, då man ser fördelar för landets ekonomi, som i sin tur kan förbättra utsikterna för Grönlands självständighetskamp mot Köpenhamn.

IA har å sin sida varnat för att gruvbrytning skulle skada naturen i regionen. De vill därför införa ett moratorium för uranbrytning.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift som gjorde gällande att maktskiftet som nu väntar är det första på över 40 år. Rätt är att IA även bildade regering 2009-2013.

Fakta: Grönland

Grönland klassas som världens största ö. Med en yta om nästan 2,2 miljoner kvadratkilometer är den fem gånger så stor som Sverige.

Största delen, cirka 80 procent, är täckt av is, som på sina håll är tre kilometer tjock.

Det var sjöfararen Erik Röde från Island som, trots det bistra klimatet, på 900-talet gav ön namnet Grönland.

Numera är området en delvis självstyrande del av Danmark. Ön har också ett försvarsavtal med USA, som ger amerikansk militär stort svängrum. Frågan om Grönland ska bli helt självständigt är ständigt aktuell.

ANNONS