Önskan om blodbuss i norra Bohuslän bedöms inte vara möjligt

Kostnaderna för att starta en blodgivarbuss skulle bli alldeles för höga och i dagsläget finns det redan tillräckligt med blod inom NU-sjukvården. Efterfrågan om att starta en blodgivarbuss i norra Bohuslän och Dalsland har nu utretts.

ANNONS
|

Flera medborgare från både norra Bohuslän och Dalsland har tidigare kontaktat NU-sjukvården om att de har långt till sjukhus för att bli blodgivare. I februari påbörjades därför en utredning om möjligheten till att ha en blodbuss i norra Bohuslän och Dalsland.

2014 stängde blodcentralerna i bland annat Lysekil och Strömstad, i dag är det bara på Näl och Uddevalla sjukhus man kan lämna blod. Men det räcker konstateras det i utlåtandet: "Nu-sjukvårdens behov av blod uppfylls i dag."

Tjänstemännens utredning visar på att behovet av blod minskat under flera år. Och att det redan finns samarbete med regionens övriga sjukhus och rutiner för för att transportera blodprodukter om ett oväntat stort behov skulle uppstå.

ANNONS

Finns varken personal eller ekonomi

Men det handlar även om att det inte finns ekonomi för en blodbuss. "Etablering av en mobil blodgivarenhet skulle kräva investeringar i lokaler och utrustning," skriver de i sitt tjänsteutlåtande.

Att starta och sedan driva en tredje blodgivarenhet samt kringkostnader beräknas bli höga - och de ekonomiska resurserna finns inte hos NU-sjukvården.

Även brist på personal lyfts upp som argument mot att starta en blodgivarbuss. Tjänstemännen konstaterar att det kommer bli en stor brist på biomedicinska analytiker de kommande åren så att bemanna ett tredje ställe skulle vara mycket svårt.

NU-sjukvårdens bedömning i nuläget är därför att det varken finns ekonomiska resurser eller personal för att driva fler laboratorieverksamheter.

Utredningen ska presenteras för NU-sjukvårdens styrelse på torsdag.

ANNONS