Anställda hos tre olika företag i Skaraborg drabbades av matförgiftning, sedan de fått ett virus efter att ha ätit julbord på en restaurang. Sammanlagt förgiftades 53 personer, ur tre olika sällskap.
– Vi är säkra på att någon av de som berett maten har varit smittbärare utan att veta om det. De har använt handskar, varit väldigt noga men det kan räcka med att någon inte tvättat händerna innan man tagit på sig handskarna. Det behövs inte mycket för att smitta, säger Eva Rehnberg till Mariestads-Tidningen.
Hon menar att allt tyder på att det handlar om ett så kallat Norovirus, som orsakar vinterkräksjukan. Det har också tagits prover som bekräftar detta.
Handhygien och toalettstädning avgörande
Sammantaget drabbades tre sällskap: ett om 18 personer förra helgen, ett om 19 sjuka efter en jultallrik med "småvarmt" och i fredags insjuknade ytterligare 16 personer.
Eva Rehnberg poängterar att symptomen är övergående och bör vara borta inom några dagar.
– Men det kan bli allvarligt för människor med nedsatt immunförsvar, exempelvis riktigt små barn, äldre eller någon som redan har en annan sjukdom, säger hon till Mariestad-Tidningen.
Om den sjuke isoleras från andra ser hon goda möjligheter att kunna förhindra att sjukdomen sprids. Eva Rehnberg understryker vikten av god handhygien och noggrann städning av toaletterna.
– Om detta sköts brukar man kunna hålla sjukdomen till en person. Handsprit är inte så effektivt, tvål och vatten är bättre, säger hon.