Niklas Claesson, Kommunikationschef, NU-sjukvården
Niklas Claesson, Kommunikationschef, NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage

Alla fackförbund oeniga med sjukvården

Under onsdagen hölls förhandlingar mellan NU-sjukvården och flera fackförbund. Huvudfrågan handlade om personalens semester men i slutet av dagen förklarade sig alla fackförbund oeniga med NU-sjukvårdens förslag.

ANNONS
|

Under onsdag förmiddag hölls de fackliga förhandlingarna mellan NU-sjukvården och olika fackliga organisationer. Den brinnande frågan handlade om personalens semester. Förslaget som NU-sjukvården tagit fram är att semestern ska läggas från den 20 juli till sista september och att alla medarbetare ska erbjudas två veckor semester i juli-augusti och två veckor i september. Alltså slopas kravet på fyra veckors sammanhängande semester.

LÄS MER:Fackförbunden förbereder semesterförhandlingar

– Bakgrunden till det här är vår bedömning av hur belastningen av covid-19 kommer påverka sjukhuset, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

När förhandlingarna med de olika fackliga förbunden avslutats hade alla förbund förklarat sig oeniga med förslaget.

ANNONS

– Det som har varit viktigt för oss att framhålla är att hela sjukhuset hänger ihop i hur vi blir påverkade av covid-19. När vi behöver personalförsörja de delar som vårdar patienter för covid-19 då drar vi resurser från alla delar av vården.

LÄS MER:NU-sjukvården möter inte läkarnas krav

Den förväntade toppen, då det är högst tryck, väntas nå NU-sjukvården i månadsskiftet maj-juni.

– Det gör att vi måste ta höjd, ännu mer än vi hittills har gjort, för att kunna omfördela personal och då kan vi inte ha stora delar av sjukhuset på sommarledighet när sjukdomen slår mot oss som hårdast. Det är inget vi önskar eller vill utan vi konstaterar att vi är styrda av sjukdomens premisser.

Central förhandling

Enligt semesterlagen har arbetaren rätt att få veta två månader i förväg när semestern ska infalla. Enligt Niklas Claesson jobbar NU-sjukvården för att så långt som möjligt följa de ordinarie lagarna som finns.

– Vi har semesterlagen och vårt kollektivavtal att förhålla oss till och vår ingång i det här är att vi ska följa de lagar och avtal som vi har. Att arbetsgivare kan förlägga semester även i maj och september är det formulerat i kollektivavtalet. Och det finns också reglerat hur det ska ersättas, nämligen att man får extra semesterdagar.

ANNONS

Efter att fackförbunden förklarat sig oeniga har de möjlighet att inom sju dagar begära en central förhandling. Om parterna fortfarande är oeniga efter den förhandlingen är det arbetsgivaren som fattar beslut.

Den 6 maj kl. 10:00 hade Västra Götalandsregionen 345 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 97 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

61 personer varav 14 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

171 personer varav 52 på IVA

Sjukhusen i Väster:

45 personer varav 10 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

24 personer varav 7 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

44 personer varav 14 på IVA

ANNONS