Både äldre och företag luras på pengar när bedragare utger sig att vara från smittskydd och Folkhälsomyndigheten.
Både äldre och företag luras på pengar när bedragare utger sig att vara från smittskydd och Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bedragare utnyttjar coronasmittan för att lura äldre och företag

Bedragare utger sig för att vara från Folkhälsomyndigheten och smittskyddet och lurar både äldre och företag på pengar. Polisen har gått ut med en varning och uppmanar nu allmänheten att inte lämna ifrån sig bank- och kontouppgifter till okända.

ANNONS
|

På sin hemsida varnar polisen just nu för bedragare som använder sig av coronasmittan för att lura till sig pengar. Enligt myndigheten har det under kort tid kommit in flera anmälningar om olika bedrägerier kopplat till coronaviruset.

– För en tid sedan var det bränderna i Australien och nu ser vi hur bedragarna använder coronaviruset och smittspridningen för att komma över inloggningsuppgifter, bankkort och koder, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum (NBC).

Bedragarna använder sig av flera olika upplägg men med det gemensamt att de alla använder coronaviruset och smittspridningen som anledning till försöken.

– Vi ser hur man utger sig för att komma från Folkhälsomyndigheten och arbeta med smittspårning eller från sjukvården och vill komma in i bostaden och ta prover. Det förekommer också att man utnyttjar de initiativ som tas när äldre och sjuka har svårt att ta sig ut och erbjuder sig till exempel att hjälpa till med inköp, säger Lotta Mauritzson.

ANNONS

LÄS MER:Bedragare låtsas samla in pengar till räddningstjänsten

Företag luras till betalning

Det är inte bara privatpersoner som utsätts för bedrägeriförsök, säger Lotta Mauritzson, utan även företag drabbas.

– Till exempel har bedragarna kontaktat företag och skyllt på att deras vanliga leverantörer inte kan ta emot betalningar på grund av corona och därför begärt att företaget ska ändra bankuppgifterna om vart pengarna ska skickas.

Förutom de mer vanliga sätten att försöka lura till sig pengar genom att komma över inloggningsuppgifter, kort eller koder ser Lotta Mauritzson även andra upplägg där man utnyttjar coronaviruset för att begå brott.

– Det förekommer allt från annonsbedrägerier där man erbjuder både skyddsutrustning och botemedel till rena utpressningsförsök där man hotar att komma och smitta ner personen om man inte får pengar.

Råd för att inte bli lurad:

Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Man ska aldrig logga in via BankID eller bankdosa om man blir uppringd och ombedd att göra det.

Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig att till exempel handla.

Behöver du hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.

Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombudet bara kan hämta och leverera till din dörr.

Källa: Polisens nationella bedrägericentrum (NBC).

ANNONS